ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ №19 - 01. 07. 2015

Опубліковано 30 липня 2015, о 17:13

Томахін Михайло Лоранович директор Департаменту охорони природних ресурсів Міністерства екології та природних ресурсів України

Федоренко Євгеній Олександрович – директор Департаменту екологічної безпеки та поводження з відходами Міністерства екології та природних ресурсів України

Домашлінець Володимир Григорович – начальник відділу тваринного світу Департаменту охорони природних ресурсів Міністерства екології та природних ресурсів України

Запайщиков Володимир Костянтинович – радник президента Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (далі – ДП НАЕК "Енергоатом")

Товкун Тетяна Леонідівна – Громадська організація "Інститут соціально-економічних досліджень"

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

 

Комітет є головним по законопроектах

1.               

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про відходи" (щодо поводження з небезпечними відходами)

(реєстр № 2950 від 22.05.2015 р.), внесений народними депутатами України Тригубенком С.М., Томенком М.В., Рибаком І.П.,              Недавою О.А., Рибалкою С.В.

 

Допов: Голова Комітету Томенко Микола Володимирович

 голова підкомітету Тригубенко Сергій Миколайович

Омельянець Сергій Миколайович

 

2.               

Проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України (щодо удосконалення роботи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує державну політику у сфері лісового господарства)

(реєстр № 2957 від 25.05.2015 р.), внесений народними депутатами України Луценком Ю.В., Томенком М.В., Тимошенко Ю.В., Артеменком А.В., Онищенком О.Р., Кіссе А.І., Тарутою С.О., Гаврилюком М.В.

 

Допов: Голова Комітету Томенко Микола Володимирович

 голова підкомітету Дзюблик Павло Володимирович

Воловенко Ольга Петрівна

 

 

3.               

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни, флори та посилення боротьби з браконьєрством)

(реєстр № 1665 від 28.12.2014 р.) (доопрацьований), внесений народними депутатами України Дзюбликом П.В., Дирівим А.Б., Рибаком І.П.

 

Допов: Перший заступник Голови комітету

Дирів Анатолій Борисович

голова підкомітету Дзюблик Павло Володимирович

Воловенко Ольга Петрівна

 

 

Законопроекти, до яких Комітет має надати свої пропозиції

4.       

Проект Закону про ратифікацію Угоди про правовий статус Регіонального екологічного центру для Центральної та Східної Європи

(реєстр № 0037 від 25.06.2015 р.), внесений Президентом України

 

Допов: Голова Комітету Томенко Микола Володимирович

Мовчан Наталія Володимирівна

5.       

Проект Закону про ратифікацію Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті

(реєстр № 0032 від 19.06.2015 р.), внесений Президентом України

 

Допов: Голова Комітету Томенко Микола Володимирович

Мовчан Наталія Володимирівна

6.       

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування правових режимів території у місцях розташування ядерних установок та об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами

(реєстр № 2021а від 04.06.2015 р.), внесений народним депутатом України Домбровським О.Г.

 

Допов: голова підкомітету Москаленко Ярослав Миколайович

Гуцало Ірина Вікторівна

7.       

Проект Постанови про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин та наслідків пожежі, яка почалася 8 червня 2015 року на території нафтової бази ТОВ "БРСМ-НАФТА" у Васильківському районі Київської області, що призвело до трагічних наслідків

(реєстр № 2079а від 16.06.2015 р.), внесений народним депутатом  України Левченком Ю.В.

та

Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів службової недбалості, яка призвела до трагічної загибелі рятівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій під час гасіння пожежі на нафтовій базі ТОВ "БРСМ-Нафта" у Васильківському районі Київської області

(реєстр № 2124а від 19.06.2015 р.), внесений народним депутатом  України Капліним С.М.

Допов: Хоренжая Ірина Віталіївна

8.       

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів" (щодо ввезення транспортних засобів, які відповідають екологічним нормам "Євро-4" і "Євро-5")

(реєстр № 2085а від 16.06.2015 р.), внесений народним депутатом  України Фроловим М.О.

 

Допов: голова підкомітету Рибак Іван Петрович

Хоренжая Ірина Віталіївна

9.       

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції

(реєстр № 2087а від 16.06.2015 р.), внесений Кабінетом Міністрів України

Допов: голова підкомітету Балицький Євген Віталійович

Бережний Євген Олегович

 

Різне

 

 

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Томенка М.В. щодо порядку денного засідання Комітету про зняття з розгляду проекту Закону про ратифікацію Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (реєстр0032 від 19.06.2015 р.), внесений Президентом України, та про зняття з розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції (реєстр № 2087а від 16.06.2015 р.), внесений Кабінетом Міністрів України.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з прийняттям 1 липня 2015 року Верховною Радою України проекту Закону про ратифікацію Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (реєстр № 0032 від 19.06.2015 р.), внесений Президентом України, зняти з розгляду зазначений законопроект.

 

У зв’язку з прийняттям 30 червня 2015 року Верховною Радою України   у першому читанні за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції (реєстр № 2087а від 16.06.2015 р.), внесений Кабінетом Міністрів України, зняти з розгляду зазначений законопроект.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

1.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Томенка М.В. та голови підкомітету Рибака І.П. про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про відходи" (щодо поводження з небезпечними відходами) (реєстр № 2950 від 22.05.2015 р.), внесений народними депутатами України Тригубенком С.М., Томенком М.В., Рибаком І.П., Недавою О.А.,             Рибалкою С.В.

 

В обговоренні взяли участь: Томенко М.В., Сажко С.М.

 

УХВАЛИЛИ:

          1. Рекомендувати Верховній Раді України проект закону України про внесення змін до Закону України "Про відходи" (щодо поводження з небезпечними відходами) прийняти за основу.

          2. Визначити співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України Рибака І.П.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальні: голова підкомітету Рибак Ігор Петрович

     Омельянець Сергій Миколайович

 

Рішення прийнято: за – 10

 

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Томенка М.В. та голови підкомітету Рибака І.П. про проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України (щодо удосконалення роботи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує державну політику у сфері лісового господарства) (реєстр № 2957 від 25.05.2015 р.), внесений народними депутатами України Луценком Ю.В., Томенком М.В., Тимошенко Ю.В., Артеменком А.В., Онищенком О.Р., Кіссе А.І., Тарутою С.О.,               Гаврилюком М.В.

 

В обговоренні взяли участь: Сажко С.М., Єднак О.В., Ленський О.О., Дзюблик П.В., Шевченко І.А., Борисюк М.М.

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Лісового кодексу України (щодо удосконалення роботи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує державну політику у сфері лісового господарства) (реєстр. № 2957 від 25.05.2015 р.), поданий народними депутатами України Луценком Ю.В., Томенком М.В. та іншими, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України, Голову Комітету Томенка Миколу Володимировича.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальні: голова підкомітету Дзюблик Павло Володимирович

Воловенко Ольга Петрівна

 

Рішення прийнято: за – 7, утрим. – 3

 

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Томенка М.В. та Першого заступника Голови Комітету Диріва А.Б. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни, флори та посилення боротьби з браконьєрством) (реєстр № 1665 від 28.12.2014 р.) (доопрацьований), внесений народними депутатами України                    Дзюбликом П.В., Дирівим А.Б., Рибаком І.П.

 

 

В обговоренні взяли участь: Шевченко І.А., Борейко В.Є.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни, флори та посилення боротьби з браконьєрством) (реєстр. № 1665 від 20.05.2015 р.), внесений Дирівим А.Б. та іншими, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України – голову підкомітету  Дзюблика Павла Володимировича.

Члени Комітету висловили застереження щодо запропонованої редакції статті 16 Закону України "Про природно-заповідний фонд України". Оскільки заборона всіх форм відпочинку населення, а також збирання ягід, плодів, горіхів, грибів, живиці, деревинних соків, кормових віників, листя, хвої, вітролому, лісової устілки, та інше, може призвести до неоднозначного сприйняття суспільством. Пропонується під час доопрацювання законопроекту у другому читанні більш виважено підійти до кожного виду заборони.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальні: голова підкомітету Дзюблик Павло Володимирович

     Воловенко Ольга Петрівна

 

Рішення прийнято: за – 10

 

 

4.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Томенка М.В. про проект Закону про ратифікацію Угоди про правовий статус Регіонального екологічного центру для Центральної та Східної Європи (реєстр № 0037 від 25.06.2015 р.), внесений Президентом України

 

В обговоренні взяв участь: Шевченко І.А.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Комітету у закордонних справах внести проект Закону України "Про ратифікацію Угоди про правовий статус Регіонального екологічного центру для Центральної та Східної Європи" (реєстр.№ 0037)  на розгляд Верховної Ради України для прийняття в цілому як закону.

2. Рішення направити Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальні: голова підкомітету Рибак Ігор Петрович

                  Мовчан Наталія Володимирівна

 

Рішення прийнято: за – 10

 

5.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Томенка М.В. про зняття з розгляду проекту Закону про ратифікацію Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (реєстр № 0032 від 19.06.2015 р.), внесений Президентом України

 

В обговоренні взяли участь всі присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з прийняттям 1 липня 2015 року Верховною Радою України проекту Закону про ратифікацію Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (реєстр № 0032 від 19.06.2015 р.), внесений Президентом України, зняти з розгляду зазначений законопроект.

 

Відповідальні: голова підкомітету Рибак Ігор Петрович

                  Мовчан Наталія Володимирівна

 

Рішення прийнято: за – 10

 

 

6.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Томенка М.В. та радника президента ДП НАЕК "Енергоатом" Запайщикова В.К. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування правових режимів території у місцях розташування ядерних установок та об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами (реєстр № 2021а від 04.06.2015 р.), внесений народним депутатом України Домбровським О.Г.

 

В обговоренні взяли участь всі члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

1.                   Рекомендувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки проект Закону Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування правових режимів території у місцях розташування ядерних установок та об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, (реєстр № 2021а від       04.06.2015 р.), поданий народним депутатом України Домбровським О.Г., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2.                   Рішення Комітету направити до Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальні: голова підкомітету Москаленко Ярослав Миколайович  

     Гуцало Ірина Вікторівна

 

Рішення прийнято: за – 10

 

 

7.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Томенка М.В. про проект Постанови про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин та наслідків пожежі, яка почалася 8 червня 2015 року на території нафтової бази ТОВ "БРСМ-НАФТА" у Васильківському районі Київської області, що призвело до трагічних наслідків (реєстр № 2079а від 16.06.2015 р.), внесений народним депутатом  України Левченком Ю.В., та проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів службової недбалості, яка призвела до трагічної загибелі рятівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій під час гасіння пожежі на нафтовій базі ТОВ "БРСМ-Нафта" у Васильківському районі Київської області (реєстр № 2124а від 19.06.2015 р.), внесений народним депутатом  України Капліним С.М.

 

В обговоренні взяли участь: Дирів А.Б., Сажко С.М., Рибак І.П.,                 Дзюблик П.В., Недава О.А.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення проекту Постанови Верховної Ради України про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин та наслідків пожежі, яка почалася 8 червня 2015 року на території нафтової бази ТОВ "БРСМ-НАФТА" у Васильківському районі Київської області, що призвело до трагічних наслідків (реєстр № 2079а від 16.06.2015 р.), внесений народним депутатом України Левченком Ю.В.

2. Рекомендувати Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення проекту Постанови Верховної Ради України про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів службової недбалості, яка призвела до трагічної загибелі рятівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій під час гасіння пожежі на нафтовій базі ТОВ "БРСМ-Нафта" у Васильківському районі Київської області (реєстр № 2124а від 19.06.2015 р.), внесений народним депутатом України Капліним С.М.

3. Направити запити до Генеральної прокуратури України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій стосовно розслідування щодо пожежі на нафтовій базі ТОВ "БРСМ-НАФТА" у Васильківському районі Київської області. Направити запит до Державної екологічної інспекції України щодо екологічних наслідків пожежі на нафтовій базі ТОВ "БРСМ-НАФТА" у Васильківському районі Київської області.

4. Рішення направити Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

 

Рішення Комітету додається.

Відповідальні: Хоренжая Ірина Віталіївна

 

Рішення прийнято: за – 10

8.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Томенка М.В. та голови підкомітету Рибака І.П. про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів" (щодо ввезення транспортних засобів, які відповідають екологічним нормам "Євро-4" і "Євро-5") (реєстр № 2085а від 16.06.2015 р.), внесений народним депутатом України Фроловим М.О.

 

В обговоренні взяли участь: Балицький Є.А., Недава О.А., Сажко С.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Комітету з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» (щодо ввезення транспортних засобів, які відповідають екологічним нормам "Євро-4» і "Євро-5») (реєстр № 2085а від 16.06.2015 р.), внесений народним депутатом України Фроловим М.О.

2. Рішення направити Комітету з питань податкової та митної політики.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальні: голова підкомітету Рибак Іван Петрович

                         Хоренжая Ірина Віталіївна

 

Рішення прийнято: за – 9, утрим. - 1

 

 

9.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Томенка М.В. про зняття з розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції (реєстр № 2087а від 16.06.2015 р.), внесений Кабінетом Міністрів України

 

В обговоренні взяли участь всі присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з прийняттям 30 червня 2015 року Верховною Радою України   у першому читанні за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції (реєстр № 2087а від 16.06.2015 р.), внесений Кабінетом Міністрів України, зняти з розгляду зазначений законопроект.

 

Відповідальні: голова підкомітету Балицький Євген Віталійович

     Бережний Євген Олегович

 

Рішення прийнято: за – 10

 

 

10.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету Дзюблика П.В. щодо пожежної ситуації, яка склалася у зоні відчуження та зоні безумовного (обов’язкового) відселення

 

В обговоренні взяли участь: Томенко М.В., Шевченко І.А.

 

УХВАЛИЛИ: направити листи Голові Державного агентства України з управління зоною відчуження та Голові Державної служби з надзвичайних ситуацій з запрошенням до участі у черговому засіданні Комітету для обговорення питання про стан та проблеми пожежної безпеки у зоні відчуження, а також взаємодію між Державною службою з надзвичайних ситуацій та Державним агентством України з управління зоною відчуження в контексті ліквідації пожежі на території зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового)  відселення.

 

Листи Комітету додаються.

 

Відповідальні: голова підкомітету Москаленко Ярослав Миколайович  

                          Хоренжая Ірина Віталіївна

 

Рішення прийнято: за – 10

11.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету Дзюблика П.В. щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з продовженням мораторію до кінця 2015 року на проведення перевірок, у т.ч. екологічно небезпечних об’єктів, контролюючими органами.

 

В обговоренні взяли участь: Томенко М.В., Шевченко І.А.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Взяти до відома, що Комітет 10 червня 2015 року звернувся до Прем'єр-міністра України Яценюка А.П. щодо необхідності відновлення здійснення державного нагляду (контролю) контролюючими органами, за результатами якого дано доручення відповідним міністерствам та відомствам щодо подання узгоджених пропозицій з порушеного питання.

2. Поінформувати народних депутатів України – членів Комітету про результати розгляду цього питання міністерствами та відомствами. 

 

Копія доручення Прем'єр-міністра України та листа Комітету додаються.

 

Відповідальні: голова підкомітету Дзюблик Павло Володимирович 

                          Мовчан Наталія Володимирівна

 

Рішення прийнято: за – 10

 

 

12.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету Рибака І.П. про звільнення від сплати судового збору Державної екологічної інспекції.

В обговоренні взяли участь: Томенко М.В., Рибак І.П., Єднак О.В., Балицький Є.В., Сажко С.М., Борисюк М.М.

 

УХВАЛИЛИ: голові підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Рибаку І.П. спільно з Державною екологічною інспекцією України опрацювати вищезгадане питання з метою вироблення дієвого інструменту вирішення проблемних питань.

 

Відповідальні: голова підкомітету Рибак Іван Петрович   

                          Хоренжая Ірина Віталіївна

 

Рішення прийнято: за – 10

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку