РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 22.02.2012 №115/6 Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення порядку утримання тварин (реєстр. № 9040 від 03.02.2012 р., доопрацьований)

Опубліковано 26 лютого 2012, о 22:54

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

22 лютого 2012 року                                   № 115/6

 

 

 

Про проект Закону України про внесення змін

до деяких законодавчих актів України щодо

відповідальності за порушення порядку

утримання тварин (реєстр. № 9040 від 03.02.2012 р., доопрацьований)

 

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення порядку утримання тварин, поданий народними депутатами України Геращенко І.В., Герасим’юк О.В., Ковалевською Ю.С., Коржем В.П. (реєстр. № 9040 від 03.02.2012 р., доопрацьований), Комітет відмічає.

Метою законопроекту є врегулювання питання відповідальності за недотримання правил утримання тварин.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України та до законів України "Про захист населення від інфекційних хвороб" та "Про захист тварин від жорстокого поводження".

Авторами законодавчої ініціативи враховані зауваження Головного науково-експертного управління та Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України, висловлені у  висновках на попередні варіанти цього законопроекту  № 5126 від 14.09.2009 р. та № 9040 від 01.08.2011 р.

Прийняття законопроекту сприятиме біль відповідальному ставленню власників домашніх тварин до дотримання правил утримання тварин в місцях суспільного користування.

Разом з тим, запропонована зміна до чинної редакції статті 3 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", якою пропонується визначити повноваження Кабінету Міністрів України щодо затвердження Правил утримання домашніх тварин та диких тварин у неволі або в напіввільних умовах є недоцільною, оскільки правила утримання домашніх тварин мають затверджуватись виключно органами місцевого самоврядування з урахуванням чисельності населення, рівня соціально-економічного розвитку, інфраструктури тощо.

Оскільки відповідно до ст. 12 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" та ст. 180 Цивільного кодексу України на тварин поширюється право власності на інші речові права вбачається недоцільним доповнювати Закон "Про захист тварин від жорстокого поводження" новими термінами "власник" та "утримувач" (зміни до   ст. 1 Закону).

Внесення запропонованих законопроектом змін до статей 7, 8, 9 та 29 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" також вбачаються недоцільними, оскільки відповідно до абзацу шістнадцятого пункту другого частини першої статті 20 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" Уряд не має відповідних повноважень на встановлення Правил утримання домашніх тварин та диких тварин у неволі чи напіввільних умовах. Крім того, відповідно Указу Президента від 13.04.2011 р. № 452/2011 "Про Положення про Міністерство екології та природних ресурсів України", одним із покладених на міністерство завдань є забезпечення нормативно-правового регулювання з питань щодо утримання і розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах.

 

Комітет вирішив:

 

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення порядку утримання тварин за результатами розгляду у першому читанні доцільно повернути на доопрацювання суб‘єктам права законодавчої ініціативи для врахування викладених зауважень та пропозицій.

 

2. Висновок направити до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

Голова Комітету

А. СЕМИНОГА

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку