РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 22.02.2012 №115/3 Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо відомчої реєстрації транспортних засобів)(реєстр. № 9209)

Опубліковано 26 лютого 2012, о 22:45

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

22 лютого 2012 року                                   № 115/3

 

 

 

Про проект Закону України про внесення змін

до деяких законів України (щодо відомчої реєстрації

транспортних засобів)(реєстр. № 9209)

 

           

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо відомчої реєстрації транспортних засобів)(реєстр. № 9209 від 19.01.2012 року, доопрацьований), поданий народним депутатом України Василенком С.В., Комітет, відповідно до предметів відання, зазначає.

Метою проекту Закону є покладання завдань щодо здійснення обліку та розподілу номерних знаків, проведення обов’язкового технічного контролю та відомчої реєстрації транспортних засобів на уповноважені органи внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту.

Прийняття законопроекту, на думку автора законодавчої ініціативи, дозволить заінтересованим міністерствам та відомствам запобігти значних непродуктивних витрат бюджетних коштів та не ефективному використанню існуючої матеріально-технічної бази. Крім того, надання внутрішнім військам МВС України, МНС, Держприкордонслужбі, Держспецтрансслужбі та Держспецзв’язку права здійснювати обов’язковий технічний контроль та відомчу реєстрацію належних їм транспортних засобів  на існуючій організаційній та матеріально-технічній базі, забезпечить значну економію бюджетних коштів та виключить необхідність збільшення видатків з державного бюджету для оплати послуг стороннім підприємствам, установам та організаціям за проведення вищевказаних заходів. За орієнтовним розрахунком автора законопроекту, потреба у державних коштах, які необхідні при реєстрації техніки внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту у ВРЕР ДАІ, Держгірпромнагляду та Держтехнагляду складає 47,5 млн. гривень. Водночас, потреба у державних коштах, які необхідні при відомчій реєстрації техніки відповідних формувань і правоохоронних органів складатиме 4,6 млн. гривень. Отже, сума можливої економії бюджетних коштів у разі прийняття цього законопроекту становитиме майже 42,9 млн. гривень.

За висновком Міністерства надзвичайних ситуацій України, метою прийняття законопроекту є недопущення відриву від цілодобового чергування транспортних засобів, посилення рівня безпеки дорожнього руху, забезпечення відомчої реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку та проведення технічних оглядів транспортних засобів у системі Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту.

Міністерство зауважує, що в службі цивільного захисту є в наявності організаційні структури для здійснення відомчої реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку та проведення технічних оглядів транспортних засобів  системи МНС, також працюють пункти, пости діагностики, на базі яких проводиться перевірка технічного стану транспортних засобів системи МНС, яка передбачає застосування діагностичного обладнання з метою визначення відповідності колісного транспортного засобу. Для якісного проведення технічного контролю в підрозділах створюються комісії. Зазначені заходи не передбачають додаткового фінансування з державного бюджету.      Міністерство надзвичайних ситуацій України підтримує прийняття законопроекту.

 

Враховуючи викладене, Комітет вирішив:

 

 

1. Рекомендувати Комітету з питань транспорту і зв’язку внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо відомчої реєстрації транспортних засобів)(реєстр. № 9209 від 19.01.2012 року, доопрацьований).

 

2. Рішення Комітету направити в Комітет з питань транспорту і зв’язку.

 

 

Голова Комітету

А. СЕМИНОГА

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку