РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 01.06.2011 Р. 96/11 щодо Проекту Закону України про внесення змін до Земельного та Лісового кодексів України щодо збереження лісів реєстр. № 8489

Опубліковано 29 червня 2011, о 08:52

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

01 червня 2011 р.    № 96/11

 

 

Проект Закону  України про внесення

змін до Земельного та Лісового кодексів

України щодо збереження лісів

реєстр. № 8489

 

Комітет розглянув проект Закону України про внесення змін до Земельного та Лісового кодексів України щодо збереження лісів реєстраційний № 8489 від 12.05.2011 року поданий Кабінетом Міністрів України.

Розробка зазначеного законопроекту зумовлена необхідністю удосконалення законодавства у сфері регулювання земельних і лісових відносин, та обмеження вилучення земельних ділянок, на яких знаходяться ліси, для нелісогосподарських потреб.

Законопроект розроблено на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 26.04.2010 № 13025/13/1-10, яким передбачено розробити законопроект щодо вилучення земельних ділянок лісового фонду виключно за рішенням Кабінету Міністрів України.

 Прийняття законопроекту має  забезпечити збереження лісів в умовах приватизації землі, нарощування їх природоохоронного і ресурсного потенціалу; посилити роль лісових екосистем в цілому та лісових ресурсів зокрема у забезпеченні сталого розвитку територій, підвищити екологічну безпеку держави.

Для досягнення показника оптимальної лісистості, а це 20% території (сьогодні тільки 15,7%), при якій ліси найефективніше впливають на клімат, ґрунти, водні ресурси, протидіють ерозійним процесам, необхідно створити додатково понад 2 млн. га лісонасаджень та забезпечити їх збереження від вилучення та необґрунтованої зміни цільового призначення.

В останні роки за рішеннями місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування здійснюється вилучення земельних лісових ділянок, зміна їх цільового призначення і надання в першу чергу для індивідуальної та житлової забудови, ведення садівництва тощо.

Усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 122 та 149 Земельного кодексу України,  а також до статей  27, 31 та 32  Лісового кодексу України. Ці зміни передбачають перерозподіл повноважень між  Кабінетом Міністрів України та Радою Міністрів Автономної республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими, районними державними адміністраціями  щодо передачі земельних ділянок у власність та у постійне користування, вилучення земельних ділянок державної власності, а також уточнюють сферу застосування повноважень сільських, селищних, міських рад, органів виконавчої влади щодо розпорядження землями до розмежування земель державної і комунальної власності.

Головне науково-експертне управління висловлюється щодо можливості прийняття зазначеного законопроекту у першому читанні за основу.

 

Враховуючи вищевикладене, Комітет  в и р і ш и в :

 

1. Рекомендувати  Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до Земельного та Лісового кодексів України щодо збереження лісів реєстраційний № 8489 від 12.05.2011 року.

 

2. Співдоповідачем по цьому питанню визначити першого заступника Голови Комітету Шершуна М.Х.

 

 

 

Голова Комітету                                                  

СЕМИНОГА А.І.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку