РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 15.06.2011 № 98/5 Про Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про надра щодо захисту прав української нації на підземні прісні води та збереження їх для майбутніх поколінь реєстраційний № 8516

Опубліковано 30 червня 2011, о 11:14

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 15 червня 2011р.    98/5

 

Проект Закону про внесення змін до

Кодексу України про надра щодо захисту

прав української нації на підземні прісні

води та збереження їх для майбутніх поколінь

реєстраційний № 8516

 

Комітет розглянув проект Закону України про внесення зміни до Кодексу України про надра щодо захисту прав української нації на підземні прісні води та збереження їх для майбутніх поколінь реєстраційний № 8516 від 16.05.2011 року поданий народним депутатом України О.Ляшком.

Згідно пояснень автора законопроекту, зняття будь-яких обмежень щодо глибини і кількості видобування підземних вод й ще без одержання спеціальних дозволів на користування надрами і гірничого відводу при відсутності раціонального, науково обґрунтованого їх використання та екологічно спрямованого захисту, суперечить завданням Кодексу України про надра щодо їх раціонального використання, охорони, гарантування при користуванні ними безпеки людей, майна і навколишнього природного середовища, а також преамбулі Водного кодексу України, де водні ресурси є обмеженими та вразливими природними об'єктами.   Автор вважає, що таке «безконтрольне»  використання питної води з любої глибини, як це дозволяє нещодавно змінений закон, буде неефективним, призведе до спустошення підземних запасів води, а 1 м3 прісної води замість 300 м3 вистачить для того, аби напитися й приготувати їжу для однієї особи.

Верховна Рада України у період з червня місяця 2009 року по грудень 2010 року розглядала і опрацьовувала проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про надра щодо видобування питних підземних вод, реєстраційний № 4679 від 19.06.2009 року внесений народним депутатом України Н. Королевською. Цей законопроект був спрямований насамперед для спрощення процедури оформлення дозвільних документів підприємствами для централізованого та нецентралізованого водопостачання. Особливо це стосується комунальних підприємств у сільській місцевості. За останні 10 років за рахунок коштів державного бюджету у сільській місцевості, більшою частиною у південних регіонах України, пробурено понад 2000 артезіанських свердловин, які передані на баланс підприємств місцевих виконавчих органів і включені в мережі централізованого та нецентралізованого водопостачання.

Пропозиція автора законопроекту щодо обмеження використання підземних вод за умови що продуктивність водозаборів на перевищує 1 кубічного метра води на добу на одну особу не має сенсу у випадку використання підземних вод для централізованого або нецентралізованого водопостачання.

Діючим Законом України «Про внесення зміни до статті 23 Кодексу України про надра щодо видобування підземних вод» доручено Кабінету Міністрів України в шестимісячний  строк  з дня опублікування цього Закону розробити   та   затвердити   порядок   державного   обліку   артезіанських  свердловин,  забезпечення  їх   засобами виміру видобутих підземних вод та забезпечення державного контролю за дотриманням водокористувачами цього Закону. На думку автора законопроекту ця діюча норма Закону суперечить статті 30 Конституції України щодо недопущення проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. Але пунктом 5 частини другої статті 24 Кодексу України про надра встановлено, що користувачі надр зобов’язані виконувати інші вимоги щодо користування надрами встановлені законодавством України.

 

Виходячи з вищевикладеного, Комітет

в и р і ш и в :

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону України про внесення зміни до Кодексу України про надра щодо захисту прав української нації на підземні прісні води та збереження їх для майбутніх поколінь реєстраційний № 8516 від 16.05.2011 року.

 

2. Співдоповідачем по цьому питанню визначити народного депутата України Даниленка В.А.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                  

ШЕРШУН  М.Х.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку