Рішення Комітету від 18.04.2011р. № 93/3 щодо Проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2012 рік

Опубліковано 26 квітня 2011, о 10:13

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

18.04. 2011р.                                                                                                                           № 93/3

 

 

Про проект Основних напрямів

бюджетної політики на 2012 рік

 

 

Розглянувши та обговоривши, відповідно до предметів свого відання, проект Основних напрямів бюджетної політики на 2012 рік (реєстр. № 8348 від 06.04.2011р.) поданий Кабінетом Міністрів України листом від 05.04.2011 року № 3700/0/2-11, Комітет 

в и р і ш и в :

І. Рекомендувати Комітету з питань бюджету підтримати наступні пропозиції до проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2012 рік:

1. У преамбулі проекту у частині четвертій "Система цінностей для України передбачає…..":

- абзац перший вилучити як такий, що носить декларативний характер і не дає уявлення про напрями формування Державного бюджету на 2012 рік;

- абзац третій вилучити, як такий, що повторює абзац другий;

- абзац другий викласти у редакції наступного змісту "забезпечення зростання рівня життя громадян та виконання заходів з подолання та запобігання бідності»

- доповнити частину  новими абзацами наступного змісту: "забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи";

«забезпечення виконання заходів зі зменшення та поступової ліквідації негативних екологічних та техногенних ситуацій, нормалізації екологічного стану на всій території України».

2.  Розділ "Основні завдання бюджетної політики" для приведення у відповідність з визначеною системою цінностей доповнити новим абзацом наступного змісту: 

"поліпшення екологічної ситуації та підвищення рівня екологічної безпеки».

3. Розділ «Національні проекти та державні (цільові) програми, які передбачається реалізувати в рамках пріоритетних напрямів» в частині «в екологічній сфері»:

1) доповнити наступними пунктами:

- Державна цільова екологічна програма проведення моніторингу
навколишнього природного середовища
.

-  Державна цільова екологічна програма приведення в безпечний стан уранових об'єктів виробничого об'єднання "Придніпровський хімічний завод".
           - Державна цільова соціальна програма розвитку цивільного захисту на
2009 - 2013 роки.

- Державна програма забезпечення сталого розвитку регіону видобування та первинної переробки уранової сировини на 2006 – 2030 роки.

- Державна програма «Ліси України» на 2010 – 2015 роки. - Загальнодержавна програма розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року;

- Програма радіаційного і соціального захисту населення м. Жовті Води на 2003 – 2012 роки.

 2) Відокремити від Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з радіоактивними відходами пріоритетні проекти будівництва, реконструкції та модернізації електростанцій та магістральних ліній електропередачі в рамках Енергетичної стратегії України на період до 2030 року.

3) Абзац перший розділити на два окремих абзаци та викласти їх в редакції:

- «Основні засади (стратегія) державної екологічної політики України на період до 2020 року, зокрема в частині обов’язкового врахування екологічної складової частини під час виконання пріоритетних державних (цільових) програм;

Загальнодержавна програма формування національної екологічної мережі України на 2000—2015 роки.».

 

4. Розділ "Інші питання, вирішення яких необхідне для складення проекту закону про Державний бюджет України на 2012 рік" доповнити наступними пунктами:

1) у бюджетній сфері абзац сьомий частини першої   викласти у редакції:

"використання механізмів Кіотського протоколу до Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату з метою залучення коштів для здійснення цільових екологічних (зелених) інвестицій, спрямованих на поліпшення екологічного стану держави, переходу на прогресивні екологічно безпечні технології виробництва в галузях економіки;".

2) у сфері економічної діяльності:

-  «розроблення та затвердження Загальнодержавної програми ведення сільськогосподарського виробництва на радіоактивно забруднених територіях та їх комплексної реабілітації.

(Підстава: Постанова ВРУ від 5 квітня 2011 р. № 3191 "Про Рекомендації парламентських слухань "Сучасний стан та актуальні завдання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи").

-   абзац п’ятнадцятий частини першої   викласти у редакції:

"удосконалення законодавства у сфері земельних відносин з метою ефективного державного управління земельними ресурсами та функціонування прозорого ринку землі; запобігання протиправному відчуженню з державної власності особливо цінних земель, зокрема земель природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення".

 

3) у сфері соціального захисту "розроблення та затвердження Загальнодержавної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2012-2016 роки".

(Підстава: Постанова ВРУ від 5 квітня 2011 р. № 3191 "Про Рекомендації парламентських слухань "Сучасний стан та актуальні завдання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи" (п. 1 Надати Верховній Раді України звіт про стан виконання Загальнодержавної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2006-2010 роки, підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України проект закону про Загальнодержавну програму подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2012-2016 роки).

 

ІІ. Дане рішення направити у Комітет з питань бюджету.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                        СЕМИНОГА А.І.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку