Рішення Комітету від 18.04.2011р. № 93/4 щодо Проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення принципу провадження господарської діяльності суб'єктами приватного права без застосування печаток (реєстраційний № 8215)

Опубліковано 26 квітня 2011, о 10:14

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

18.04.2011р.                                                                                                                           93/4

 

Проект Закону  України про внесення

змін до деяких законодавчих актів України

щодо встановлення принципу провадження

господарської діяльності субєктами

приватного права без застосування печаток

(реєстраційний № 8215)

 

Комітет, відповідно до предметів свого відання, розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення принципу провадження господарської діяльності субєктами приватного права без застосування печаток реєстр. № 8215 від 11.03.2011року внесений Кабінетом Міністрів України.

Законопроект був розроблений Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва. Згідно пояснення розробників проекту, основною метою проекту Закону є запровадження принципу здійснення господарської діяльності суб’єктами господарювання приватного права без печаток, як обов’язкового атрибуту ведення господарської діяльності.

Шляхами досягнення цієї мети є внесення відповідних змін до чинних законодавчих актів та нормативно-правових актів органів державної влади. Даним проектом Закону пропонується вилучити із діючого законодавства обов’язковість використання печаток в господарському обороті юридичними особами приватного права. Відсутність обов’язковості використання печатки юридичними особами приватного права для проставлення її на документах виключає необхідність отримання  дозволу органів МВС на виготовлення печатки.

Головна мотивація розроблення цього проекту полягає, як пояснюють розробники проекту, у тому, що проставлення печатки використовується для посвідчення лише документів, а не підтверджує факти, які викладені в самих документах. Тобто, відбиток печаток і штампів на документах не надають документу достовірності та юридичної сили.

Головне науково-експертне управління у своєму висновку від 16.03.2011року № 16/3-287/8215 висловлює суттєві зауваження до проекту. Зокрема, скасовуючи обов‘язковість застосування печаток, проект не запроваджує замість них інших способів підтвердження достовірності документів. Вочевидь суб‘єкт законодавчої ініціативи покладається виключно на добросовісність учасників господарських відносин, що явно недостатньо для забезпечення надійного цивільного (господарського) обороту. Скасування обов‘язковості застосування печаток без їх заміни іншими механізмами підтвердження достовірності документів може призвести до зростання правопорушень у сфері цивільного (господарського) обігу.

Стосовно запропонованих змін до Закону України «Про екологічний аудит» слід зазначити, що стає незрозумілим за чиїм бажанням, замовника чи аудитора, висновок екологічного аудиту скріплюється печаткою.

Враховуючи вищевикладене, Комітет    в и р і ш и в :

 

1. Рекомендувати Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва  при доопрацюванні зазначеного законопроекту врахувати пропозицію щодо вилучення пункту 29 (стосовно питань екологічного аудиту).

2. Дане рішення направити у Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва для врахування.

 

 

Голова Комітету                                                 СЕМИНОГА А.І.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку