РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 21.12.2011 №112/8 щодо проекту Закону про внесення зміни до статті 19 Закону України "Про Єдиний митний тариф" щодо звільнення від сплати мита операцій з товарами, роботами і послугами в рамках реалізації проектів міжнародної технічної допомоги з метою покращення умов поводження з відпрацьованими радіоактивними джерелами та високоактивними відходами в Україні (реєстр. №9529 від 05.12.2011р., внесений Кабінетом Міністрів України).

Опубліковано 16 січня 2012, о 12:30

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

21 грудня 2011 року                                   № 112/8

 

Про внесення зміни до статті 19 Закону України

"Про Єдиний митний тариф" щодо звільнення

від сплати мита операцій з високоактивними

відходами

 

            Розглянувши проект Закону України про внесення зміни до статті 19 Закону України "Про Єдиний митний тариф" щодо звільнення від сплати мита операцій з товарами, роботами і послугами в рамках реалізації проектів міжнародної технічної допомоги з метою покращення умов поводження з відпрацьованими радіоактивними джерелами та високоактивними відходами в Україні, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 9529), Комітет відмічає.

            Законопроект спрямований на врегулювання питання звільнення від сплати мита товари та інші матеріальні цінності, що ввозяться на митну територію України і призначені для реалізації Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Міністерством енергетики та кліматичних змін Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про співробітництво у сфері радіаційної безпеки, фізичного захисту й нерозповсюдження ядерних матеріалів, а також Угоди між Міністерством з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Комісаріатом з атомної енергії Французької Республіки про технічну допомогу з метою покращення умов поводження з відпрацьованими радіоактивними джерелами та високоактивними відходами в Україні.

            Враховуючи те, що згідно зі статтею 7 Меморандуму (який набрав чинності 31.08.2009 р.)  Український Учасник має уживати  всіх  необхідних  заходів   відповідно  до  чинного  законодавства  для  звільнення допомоги, яка надається в рамках конкретних проектів відповідно до цього  Меморандуму,  від  сплати  податків та зборів, а частина 3 цієї статті Меморандуму містить застереження, згідно з яким "стягнення  податків  або  зборів   уважатиметься   вагомою причиною  призупинення  чи  припинення  дії  будь-якого  проекту з надання допомоги або незапочаткування проекту з надання допомоги" неврегульованість питання оподаткування проектів технічної допомоги в рамках зазначених Меморандуму та Угоди призводить до втрати значних обсягів допомоги і зниження спроможності України забезпечити режим нерозповсюдження та реагування на можливі терористичні прояви в ядерній сфері.

            Реалізація законопроекту не впливатиме на дохідну частину бюджету, оскільки у разі не врегулювання цього питання допомога країн Великої сімки, а отже закупівля товарів та послуг за рахунок ресурсів міжнародної технічної допомоги і надалі не здійснюватиметься.

Разом з тим, Комітет відмічає, що прийняття даного законопроекту сприятиме:

зменшенню витрат бюджетних коштів на виконання міжнародних зобов'язань України щодо нерозповсюдження зброї та матеріалів масового знищення;

суттєвому зменшенню термінів виконання проектів та збільшення кількості укладених проектів;

створенню сприятливих умов для подальшого розвитку співробітництва у зазначеній сфері;

пришвидшенню авторитету України у Європейському Союзі.

У той же час, Комітет звертає увагу на невідповідність назви та тексту законопроекту порівняльній таблиці та пояснювальній записці.

Одночасно з названим вище законопроектом Кабінетом Міністрів України поданий інший законопроект (реєстр. № 9528, про внесення зміни до Податкового кодексу України), який стосується звільнення від оподаткування операцій з товарами, роботами і послугами в рамках реалізації проектів міжнародної технічної допомоги.

На думку Комітету доцільно розглядати ці законопроекти як один законопроект.

 

Комітет вирішив:

 

1. За результатами розгляду в першому читанні проект Закону України про внесення зміни до статті 19 Закону України "Про Єдиний митний тариф" щодо звільнення від сплати мита операцій з товарами, роботами і послугами в рамках реалізації проектів міжнародної технічної допомоги з метою покращення умов поводження з відпрацьованими радіоактивними джерелами та високоактивними відходами в Україні може бути прийнятий за основу.

 

2. Висновок направити до Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.

 

3. Звернутися до Комітету з питань з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики з проханням прискорити внесення зазначеного законопроекту на розгляд Верховної Ради України з урахуванням його значення для успішної реалізації проектів міжнародної технічної допомоги у зоні відчуження та на проммайданчику Чорнобильської АЕС.

 

Голова Комітету

А.Семинога

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку