РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 21.12.2011 №112/12 Про стан реалізації Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження".

Опубліковано 16 січня 2012, о 12:30

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

 

21 грудня 2011 року                                   № 112/12

 

 

Про стан реалізації Закону України

"Про захист тварин від жорстокого поводження"

 

            Розглянувши питання про стан реалізації Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", Комітет відмічає.

            Прийнятий у 2006 році Закон України "Про захист тварин від жорстокого поводження" законодавчо закріпив основні принципи гуманного ставлення до тварин та визначив відповідальність органів виконавчої влади у цій сфері. Разом з тим, на сьогодні склалася неоднозначна ситуація, що фактично призвела до неконтрольованого зростання чисельності безпритульних тварин у населених пунктах. Спричинена вона, насамперед тим, що регулювання чисельності безпритульних тварин має здійснюватися виключно гуманними методами, зокрема шляхом відлову, стерилізації та подальшого розміщення безпритульних тварин у притулки.

            Беручи до уваги важливість домашніх тварин та їх вплив на наше життя і, як наслідок – їх необхідність для суспільства, треба також враховувати і ризик для гігієни, здоров’я і безпеки людини та інших тварин; особливості купівлі і продажу тварин, утримання, комерційного та некомерційного розведення, використання у видовищних заходах та наукових експериментах. Необхідним є встановлення загальних норм відношення та поводження з домашніми тваринами. Європейська конвенція про захист домашніх тварин рекомендує також впровадження законодавчих або адміністративних заходів, необхідних для зниження чисельності безпритульних тварин.

На виконання положень Закону прийнято такі нормативно-правові акти:

наказ Мінприроди "Про затвердження Методичних рекомендації з розроблення правил утримання домашніх тварин у населених пунктах" від 02.06.2009 р. № 264;

наказ Держкомветмедицини "Про затвердження рекомендації щодо проведення евтаназії тварин" від 07.09.2010 р. № 365;

наказ Мінприроди "Про затвердження порядку проведення заходів, необхідних для скорочення чисельності тварин, які становлять небезпеку" від 28.09.2010 р. № 425, зареєстрований в Мін'юсті 13.12.2010 № 1247/18542;

наказ Мінприроди "Про затвердження Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах" від 30.09.2010 р. № 429, зареєстрований в Мін'юсті 29.10.2010 за № 1384/18679;

наказ Мінагрополітики "Про затвердження правил використання тварин у видовищних заходах" від 13.10.2010 № 643, зареєстрований в Мін'юсті 22.12.2010 р. № 1313/18608;

наказ Держкомветмедицини "Про затвердження ветеринарно-санітарних вимог до утримання тварин у притулках" від 15.10.2010 № 438, зареєстрований в Мін'юсті 01.11.2010 р. № 1015/18310;

наказ Держкомветмедицини "Про затвердження Положення про притулок для тварин" від 15.10.2010 р. № 439, зареєстрований в Мінюсті 01.11.2010 за № 1016/18311.

            Відсутність належного фінансування на створення притулків, відлов та стерилізацію безпритульних тварин з державного та місцевих бюджетів на фоні введених законодавчих вимог, визначених Законом, що де-факто забороняє подальше провадження підходу до регулювання чисельності безпритульних тварин, який мав місце в Радянському Союзі, стала причиною неконтрольованого зростання чисельності безпритульних тварин.

            З метою негайного врегулювання ситуації із безпритульними тваринами у населених пунктах, у тому числі містах, що приймають участь у підготовці та проведенні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу – Києві, Львові, Дніпропетровську, Донецьку, Одесі, необхідно докорінно переглянути сам підхід до регулювання чисельності безпритульних тварин та внести відповідні зміни до чинної редакції закону "Про захист тварин від жорстокого поводження".

            Насамперед необхідно запровадити дієвий контроль за придбанням, утриманням та реалізацією домашніх тварин шляхом їх обліку та ідентифікації з відповідною оплатою цих послуг, запровадити економічне стимулювання стерилізації домашніх тварин, встановити відповідальність їх власників за забезпечення належних умов утримання домашніх тварин, залишення їх бездоглядними на вулиці, несвоєчасне надання допомоги у разі хвороб тощо.

            При підготовці законодавчих змін необхідно враховувати вимоги Європейської конвенції про захист домашніх тварин від 13 листопада 1987 року, яку Україна підписала 5 липня цього року.

 

            Комітет вирішив:

           

            Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

            прискорити внесення до Верховної Ради України проекту Закону України про ратифікацію Європейської конвенції про захист домашніх тварин;

            утворити міжвідомчу робочу групу щодо підготовки відповідних змін до Закону "Про захист тварин від жорстокого поводження" з урахуванням європейських законодавчих норм та розроблення нормативно-правової бази для реалізації вимог Закону.

 

 

Голова Комітету

А.Семинога

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку