РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 15.06.2011 № 98/12 Про проект Закону про ратифікацію Угоди про внесок між Україною та Європейським банком Реконструкції та розвитку стосовно участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (реєстр. № 0215)

Опубліковано 02 липня 2011, о 13:40

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 15 червня 2011р.    98/12

 

 

Про проект Закону про ратифікацію Угоди про

внесок між Україною та Європейським банком

Реконструкції та розвитку стосовно участі України

у Фонді Східноєвропейського партнерства з

енергоефективності та довкілля

(реєстр. № 0215)

 

Розглянувши проект Закону про ратифікацію Угоди про внесок між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (реєстр. № 0215 від 01.06.2011 року), внесений Президентом України, Комітет відмічає наступне.

           

1. Проект Закону розроблено з метою виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності Угодою про внесок між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку щодо  участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (далі – Фонд), підписаною 24 лютого 2011 року в   м. Києві.

Відповідно до статті 9 Закону України "Про міжнародні договори України" зазначена Угода підлягає ратифікації Верховною Радою України шляхом прийняття відповідного закону.

 

2. Метою створення Фонду є підтримка проектів, які відповідатимуть пріоритетам визначених Програмою економічних реформ на 2010 – 2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" Президента України, та будуть узгоджуватись з критеріями енергоефективності, та проектів, пов’язаних з охороною довкілля, результатом яких стане зменшення викидів вуглекислого газу та інших викидів, які спричиняють парниковий ефект.

Згідно із затвердженими ЄБРР Правилами, Фонд розпочне свою роботу після того, як щонайменше три вкладники, у тому числі Україна, підпишуть Угоди про внесок та здійснять відповідний платіж на рахунок Фонду. На сьогодні, за інформацією ЄБРР, Швеція, Польща та ЄС вже здійснили платежі до Фонду і підписання Угоди Україною дозволить розпочати роботу Фонду.

Згідно з Правилами Фонду, Україна стане основною країною, на яку буде спрямовано діяльність Фонду і виділено більшість коштів для фінансової підтримки  підготовки та реалізації проектів з енергозбереження та охорони навколишнього середовища.

 

3. Для виконання зобов`язань за Угодою Україна має сплатити до Фонду кошти в розмірі 10 млн. євро (2 млн. євро щорічно впродовж 5 років). У загальному фонді Державного бюджету України на 2011 рік передбачено  22,9 млн. грн. на  зазначені цілі.

За повідомленням ЄБРР, на сьогодні загальна сума внеску, який розподілятиметься у вигляді грантів, становитиме близько 130 млн. євро і в найближчі декілька років кошти Фонду інвестуватимуться виключно в проекти, які будуть реалізовуватись в Україні.

Таким чином, участь України у Фонді  дозволить отримати доступ до значно більших фінансових ресурсів, ніж сплачуваний внесок.   Зазначені кошти надаватимуться на безповоротній основі та використовуватимуться для підготовки і реалізації інвестиційних інфраструктурних  проектів.

 

4. В цілому ратифікація Угоди дозволить Україні стати повноправним членом Фонду, мати право голосу при прийнятті рішень щодо діяльності Фонду. Участь у Фонді дозволить використовувати кошти Фонду для підготовки та співфінансування пріоритетних проектів у сфері енергозбереження та енергоефективності, спрямованих на підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів, з урахуванням положень затвердженої Урядом Концепції державної цільової програми енергоефективності на 2010 – 2015 роки, та на виконання положень Державної програми економічного та соціального розвитку України на 2011 рік.

 

5. Реалізація зазначеної Угоди сприятиме залученню ресурсів для впровадження пріоритетних проектів модернізації муніципальної інфраструктури у сфері водо- та теплопостачання, використання відновлювальних та альтернативних джерел енергії.

        

6. Узагальнюючий висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України: Угода про внесок між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля може бути ратифікована.

 

 

Враховуючи пропозиції членів Комітету, Комітет вирішив :

 

1. Запропонувати Комітету з питань європейської інтеграції внести на розгляд Верховної Ради України  проект Закону про ратифікацію Угоди про внесок між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (реєстр. № 0215 від 01.06.2011 року), внесений Президентом України, з пропозицією ратифікувати вищезазначену Угоду.

 

2. Рішення Комітету направити до Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції.

   

             

Перший заступник

Голови Комітету                                   

М.Шершун

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку