РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 15.06.2011 № 98/11-2 Про виконання заходів державних програм, спрямованих на радіаційний та соціальний захист населення м. Жовті Води

Опубліковано 02 липня 2011, о 17:26

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 15 червня 2011р.    98/11-2

 

 

Про виконання заходів державних програм,

спрямованих на радіаційний та соціальний

захист населення м. Жовті Води

 

 

Заслухавши інформацію центральних та місцевих ороганів виконавчої влади про стан виконання заходів державних прогам, спрямованих на радіаційний та соціальний захист населення міста Жовті Води, Комітет відмічає наступне.

 

1. Державні програми, спрямовані на здійснення заходів щодо оздоровлення навколишнього природного середовища та компенсацію шкоди здоров’ю і майну громадян радіаційним випромінюванням, а саме Програма радіаційного і соціального захисту населення м. Жовті Води на 2003-2012 роки (далі – Програма захисту) та Державна програма забезпечення сталого розвитку регіону видобування та первинної переробки уранової сировини на 2006-2030 роки (далі – Програма розвитку), не виконуються в повному обсязі. Зокрема:

- не відселено людей з радіаційно-забруднених районів, не створено системи моніторингу території. Переважна більшість житлових будинків (70,0 % багатоповерхових та 99,8 % приватних) м. Жовті Води залишаються необстеженими на вміст радону, а по жодному з обстежених будинків захисні роботи не проведені;

- не завершено реконструкції територіального діагностично-реабілітаційного центру оздоровлення жителів міста;

- не придбано сучасне ультразвукове, ендоскопічне, рентгенологічне і інше сучасне медичне обладнання для санітарно-медичного закладу –  СМСЧ-9;

- учні шкіл, що піддаються постійному радіаційному впливу, не забезпечені додатковим безоплатним харчуванням;

- більше половини осіб, які перебувають на обліку в СМСЧ-9, а також інваліди, ветерани війни і праці не забезпечуються санаторно-курортними путівками за направленнями медичних закладів;

- не створено належних умов для оздоровлення дітей.

2. На виконання заходів Програми захисту впродовж 2007-2010 років міському бюджету спрямовано з державного бюджету 23 млн. грн., що у порівнянні з обсягами, передбаченими програмою на цей період, становить лише 28 %. Повністю не виконано жодного з восьми запланованих заходів радіаційного захисту та два з 10 заходів соціального захисту населення.

 

3. Разом з тим, Комітет відмічає, що у 2010 році за рахунок коштів, наданих Урядом США на реалізацію проекту "Покращення зберігання відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання в Україні", були вилучені та вивезені на тимчасове зберігання на Дніпропетровський спецкомбінат УкрГО "Радон" близько 4 тис. джерел іонізуючого випромінювання високої та середньої активності.

 

4. З моменту затвердження Програми розвитку у грудні 2004 року видатки державного бюджету на реалізацію її заходів не передбачалися.

Як наслідок, нині майже 20 тис. громадян, що постійно перебувають під радіаційним впливом і зазнають непоправної шкоди здоров’ю та майну, не одержують  визначені статтею 3 Закону України "Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання" компенсації, чим порушуються їх права на радіаційний захист.

 

5. У м. Жовті Води погіршується демографічна ситуація, зростає захворюваність, а рівень летальності від онкологічних захворювань перевищив середній показник по Дніпропетровській області на 54 відсотки.

 

 

Виходячи з вищевикладеного,

Комітет   в и р і ш и в :

 

1. Інформацію представників центральних та місцевих органів виконавчої влади про стан виконання заходів державних програм, спрямованих на радіаційний та соціальний захист населення м. Жовті Води, взяти до відома.

 

2. Рекомендувати:

             

Кабінету Міністрів України, Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, Дніпропетровській обласній державній адміністрації, Жовтоводській міській раді:

 

за підсумками першого півріччя 2011 року внести пропозиції до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" щодо збільшення на суму 6,9 млн. грн. субвенції м. Жовті Води на виконання заходів Програми радіаційного і соціального захисту населення м. Жовті Води на 2003-2012 роки (капітальні видатки на добудову башти Б будинку для переселенців з радіаційно забруднених районів міста). Надалі передбачати видатки на виконання заходів державних програм, спрямованих на радіаційний та соціальний захист населення м. Жовті Води, у повному обсязі;

           

привести у відповідність до статті 9 Закону України "Про державні цільові програми" Програму радіаційного і соціального захисту населення     м. Жовті Води на 2003-2012 роки та Державну програму забезпечення сталого розвитку регіону видобування та первинної переробки уранової сировини на 2006-2030 роки в частині визначення виконавців окремих заходів та обсягів їх фінансування;

           

розробити та в термін до 01.04.2012 року затвердити окремою постановою Уряду Програму радіаційного і соціального захисту населення м. Жовті Води на 2013-2030 роки.

 

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Голову  підкомітету з питань техногенної та радіаційної безпеки і надзвичайних ситуацій, народного депутата України Скубенка В.П.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                           

М.Шершун

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку