Рішення Комітету від 18.05.2011 р. № 95/1 щодо проекту Постанови про введення мораторію на вирубку полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень (реєстр. № 8414)

Опубліковано 23 травня 2011, о 09:01

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

18 травня 2011 р.    № 95/1

 

 

 

Проект  Постанови про введення

мораторію на вирубку полезахисних

лісових смуг та захисних лісових насаджень

реєстраційний № 8414

 

Комітет розглянув проект Постанови Верховної Ради України про введення мораторію на вирубку полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень реєстраційний № 8414 від 20.04.2011 року внесений народним депутатом України П.Мовчаном.

Як зазначає автор проекту, прийняття зазначеної Постанови  обумовлено необхідністю збереження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень вздовж берегів річок, каналів, навколо водних об'єктів, гідротехнічних споруд, на смугах відводу автомобільних доріг та залізниць.        

Проектом Постанови передбачається запровадити мораторій строком на 5 років на вирубку полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень вздовж берегів річок, каналів, навколо водних об'єктів, гідротехнічних споруд, на смугах відводу автомобільних доріг, залізниць та інших захисних лісових насаджень.

Головне науково-експертне управління у своєму висновку від 05.05.2011року за № 16/3-466/8414 висловлює суттєві зауваження до цього законопроекту. Зокрема висловлюється зауваження про те, що Постанови Верховної Ради України не можуть підмінювати закони у регулюванні суспільних відносин. Кожний з цих актів має своє призначення. Зокрема, постанови приймаються з конкретних питань з метою здійснення Верховною Радою установчої, організаційної, контрольної та інших функцій (частина 2 ст.138 Регламенту Верховної Ради України).

Постановами та іншими актами Верховної Ради не можуть встановлюватися норми імперативного характеру з питань господарської діяльності, оскільки відповідно до Конституції України такі повноваження не віднесені до її відання. У зв’язку з цим Головне науково-експертне управління вважає, що питання щодо негайної вирубки дерев у надзвичайних та аварійних ситуаціях, якому присвячений пункт 2 проекту, повинно вирішуватися на рівні закону.

Як приклад щодо вирішення аналогічних питань можна привести прийняті Верховною Радою України закони про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах (від 17 березня 2011року № 3159-VІ) та про  мораторій на видалення зелених насаджень на окремих об’єктах благоустрою зеленого господарства м. Києва (від 02 грудня 2010 року № 2739-VІ).

Враховуючи вищевикладене, Комітет  в и р і ш и в :

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Постанови Верховної Ради України про введення мораторію на вирубку полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень реєстраційний № 8414 від 20.04.2011року.

 

2. Співдоповідачем від Комітету по цьому питанню  визначити народного депутата України Даниленка В.А.

 

 

Голова Комітету                                             

СЕМИНОГА.І.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку