РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 01.06.2011 Р. 96/5 щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення контролю за використанням земельних ресурсів)» реєстр. № 8385

Опубліковано 29 червня 2011, о 08:53

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

01 червня 2011 р.    № 96/5

 

 

Про проект Закону України про внесення змін

до деяких законів України щодо розрахунків за

природний газ та електричну енергію

 

Розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення контролю за використанням земельних ресурсів)» (реєстр. № 8385 від 12.04.2011 р., внесений народними депутатами України Ю.Литвиним, Е.Прутніком, В.Бондиком, О.Плотніковим), Комітет зазначає наступне.

Метою зазначеного законопроекту, на думку авторів, є удосконалення дій щодо охорони земель та контролю за їх використанням, активізація заходів із збереження та підвищення родючості ґрунтів,  поліпшення екологічного стану ґрунтового покриву шляхом внесення змін та доповнень до Закону України «Про  державний контроль за використанням та охороною земель» та Закону України «Про охорону земель».

Зокрема, доповненням до статті 27 Закону України «Про охорону земель» передбачається компенсування сільгоспвиробникам витрат на виконання заходів з підвищення родючості ґрунтів та відшкодування втрат поживних речовин з ґрунтів внаслідок безгосподарського використання земельних ресурсів.

Доповнення до статті 30 і нова стаття 33-2 цього закону запроваджують нові нормативи показників виносу поживних речовин з ґрунту урожаєм сільськогосподарських культур, які визначають рівень поживних речовин, що витрачаються рослинами на формування одиниці продукції.

Водночас, на думку Міністерства екології та природних ресурсів України, згадані нормативи дублюватимуть передбачені статтею 32 нормативи якісного стану ґрунтів, встановлені з метою запобігання їх виснаженню, що визначають оптимальний вміст поживних речовин, фізико-хімічні властивості тощо, і використовуються для здійснення контролю.

Крім того, зауважено, що у законопроекті не враховано зміни у повноваженнях Міністерства аграрної політики та продовольства України,  Міністерства екології та природних ресурсів України, Державного агентства земельних ресурсів України, Державної інспекції сільського господарства України та Державної екологічної інспекції України, пов’язані із затвердженням нових положень про ці органи виконавчої влади.

Міністерство екології та природних ресурсів України, а також Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, яке у своєму висновку надало схожі зауваження, пропонують законопроект направити на доопрацювання.

 

Враховуючи викладене, Комітет вирішив:

1. Інформацію взяти до відома.

2. Рекомендувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин підтримати проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення контролю за використанням земельних ресурсів)» (реєстр. № 8385 від 12.04.2011 р.), прийнявши його за основу з подальшим доопрацюванням з урахуванням наданих зауважень.

 

 

Голова Комітету                                                 

А.І. СЕМИНОГА

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку