РІШЕННЯ КОМІТЕТУ № 109/1 від 16.11.2011 про проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" (реєстр. № 8433)

Опубліковано 29 листопада 2011, о 09:06

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

16 листопада 2011 року                                   109/1

 

 

Про проект Закону України про внесення змін

до Закону України "Про правовий режим

території, що зазнала радіоактивного

забруднення внаслідок Чорнобильської

катастрофи" (реєстр. № 8433)

 

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо умов господарювання на радіоактивно забруднених територіях), поданий народним депутатом України Шершуном М.Х. (реєстр. № 8433), Комітет відмічає:

Метою прийняття законопроекту є створення умов для відродження та сталого економічного розвитку радіоактивно забруднених територій. Шляхом внесення змін до Закону України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" пропонується зняти обмеження на окремі види господарської діяльності в зонах гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю.

Внесення змін до зазначеного законопроекту  не потребує фінансових витрат, а за прогнозними розрахунками призведе до збільшення податкових надходжень до державного бюджету України, відкриє реальні можливості для відродження інфраструктури радіоактивно забруднених регіонів, реабілітацію території цих населених пунктів, створення умов для  посилення програми соціального та медичного захисту населення.

Головне науково-експертне управління пропонує направити законопроект на доопрацювання, мотивуючи це тим, що слід ставити питання про зміну статусу відповідних зон, що само по собі зніме надмірні заборони щодо розвитку різного роду виробництв та видів діяльності.

Кабінет Міністрів України не підтримує цей законопроект і вважає, що врегулювання питання стосовно зняття заборони щодо безпечної господарської діяльності у зонах гарантованого (добровільного) відселення та посиленого радіологічного контролю можливе шляхом перегляду меж зон у порядку, передбаченому Законом.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці також розділяє цю думку і рекомендує повернути законопроект на доопрацювання.

Разом з тим, за висновками експертів відсутні радіологічні підстави щодо заборони будівництва нових підприємств у зоні гарантованого добровільного відселення, а також будівництва санаторіїв, піонерських таборів, баз і будинків відпочинку в зоні посиленого радіоекологічного контролю [Радіологічний стан територій, віднесених до зон радіоактивного забруднення (у розрізі районів, 2008 р.). МНС, ТОВ "Інтелектуальні Системи ГЕО. К.2008].

Також Комітет звертає увагу, що питання про необхідність приведення меж зон радіоактивного забруднення у відповідність із результатами дозиметричної паспортизації та вимогами законодавства Верховна Рада України піднімає з 2004 року (Постанова Верховної Ради України від 04.06.2004 р. № 1756-IV "Про рекомендації парламентських слухань "18 річниця Чорнобильської катастрофи. Погляд у майбутнє" та наступні).  До цього часу жодної пропозиції до Верховної Ради України не надходило.

З 2001 року не виконуються рекомендації Верховної Ради України про розробку загальнодержавної програми соціально-економічного розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС (Постанова Верховної Ради України від 26.04.2001 р. № 2404-IІІ "Про рекомендації парламентських слухань "15 річниця Чорнобильської катастрофи. Досвід подолання" та наступні).

Комітети з питань бюджету та з питань європейської інтеграції не мають заперечень щодо поданого законопроекту.

Комітет з питань охорони здоров’я підтримує законопроект і звертає увагу на необхідність створення умов для економічної реабілітації територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

           

Враховуючи викладене, Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо умов господарювання на радіоактивно забруднених територіях) прийняти за основу з подальшим доопрацюванням Комітетом.

 

2. При підготовці законопроекту до другого читання врахувати пропозицію членів Комітету: у пунктах 1 та 2 слова "спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи" замінити словами "Кабінетом Міністрів України".

 

3. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України, Голову Комітету Семиногу А.І.

 

            Голова Комітету

               А.Семинога

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку