РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 19.10.2011 № 106/5 про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо розміру податкової соціальної пільги та особливостей оподаткування доходів окремих категорій громадян)(реєстр. № 9037)

Опубліковано 30 жовтня 2011, о 16:26

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 19 жовтня 2011р.    106/5

 

Про проект Закону про внесення змін

до Податкового кодексу України

(щодо розміру податкової соціальної пільги

та особливостей оподаткування доходів окремих

категорій громадян)(реєстр. № 9037)

 

 

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо розміру податкової соціальної пільги та особливостей оподаткування доходів окремих категорій громадян)(реєстр. № 9037 від 29.07.2011 року), внесений народним депутатом України Бондарєвим К.А., Комітет, відповідно до предметів відання, зазначає.

У законопроекті пропонується пільгову ставку податку у розмірі 10 відсотків  на доходи фізичних осіб у формі заробітної плати, що передбачена пунктом 167.4 статті 167 Податкового кодексу України для шахтарів, працівників шахтобудівних підприємств, працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань), поширити  також на працівників, які віднесені до категорій 1, 2, 3 та 4 осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, працівників медичних закладів та навчальних закладів, підпорядкованих органам державного управління та на працівників, які є дітьми війни. Згідно з чинною нормою оподаткування доходів цих категорій працівників здійснюється на загальних підставах.

Також  пропонується запровадити застосування з 1 січня 2012 року податкової соціальної пільги у   розмірі,   що  дорівнює  100  відсоткам  розміру прожиткового мінімуму для  працездатної  особи    розрахунку на місяць),  встановленому  законом  на  1 січня звітного податкового року. На сьогодні відповідно до норм Кодексу (абзац сьомий  пункту 1 розділу XIX "Прикінцеві положення") до 1 січня 2015 року податкова соціальна пільга, передбачена нормами пункту 169.1 статті 169 Податкового кодексу, застосовується у обсязі 50 відсотків від зазначеного розміру.

 

Міністерство фінансів України вважає прийняття законопроекту недоцільним.

Міністерство соціальної політики  проект Закону не підтримує.

За висновком Державної податкової адміністрації України, реалізація положень законопроекту призведе до порушення однієї з основних засад податкового законодавства України, зокрема, принципу стабільності – зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти  нові правила та ставки.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило ряд зауважень до законопроекту.

Зокрема, зауважує, що у проекті пропонується встановити пільгову ставку оподаткування на доходи фізичних осіб у розмірі  10 відсотків з  доходів у формі заробітної плати працівників, які віднесені до категорій 1, 2, 3 та 4 осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Чинною нормою підпункту 169.1.3 пункту 169.1 статті 169 Податкового кодексу України для зазначеної категорії осіб вже надані певні податкові преференції. Зокрема,  працівники, які є  особами,  віднесеними  законом  до  першої   або   другої категорій осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,  включаючи  осіб,  нагороджених   грамотами   Президії Верховної  Ради  УРСР у зв'язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, мають право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги  у розмірі, що дорівнює 150 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Однак, відповідно до підпункту 169.4.1. пункту 169.1 статті 169 Податкового кодексу встановлено обмеження для застосування податкової соціальної пільги. 169.4.1. Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого  на  користь  платника  податку   протягом   звітного податкового  місяця  як  заробітна  плата  (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати,  компенсації та  винагороди), якщо його розмір не перевищує суми,  що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму,  діючого для працездатної особи на 1 січня звітного  податкового  року,  помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

Комітет підтримує положення законопроекту щодо встановлення пільгової ставки оподаткування на доходи фізичних осіб у розмірі  10 відсотків з  доходів у формі заробітної плати працівників, які віднесені до категорій 1, 2, 3 та 4 осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Громадянам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, надаються пільги щодо обчислення стажу роботи, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, виплачується також додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю. Тобто ця категорія громадян була зайнята на роботах з особливо шкідливими умовами праці і потребує  відповідного соціального захисту.

 

Враховуючи викладене, Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики врахувати зауваження та пропозиції Комітету до проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо розміру податкової соціальної пільги та особливостей оподаткування доходів окремих категорій громадян)(реєстр. № 9037).

 

2. Рішення Комітету направити до Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.

 

 

 

Голова Комітету                                               

А.І. Семинога

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку