РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 19.10.2011 № 106/9 щодо листа Рахункової палати України щодо виконання Державної цільової програми комплексного протипаводкового захисту в басейнах річок Дністра, Пруту та Сірету

Опубліковано 30 жовтня 2011, о 18:28

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 19 жовтня 2011р.    106/9

 

Щодо листа Рахункової палати України

щодо виконання Державної цільової програми

комплексного протипаводкового  захисту в

басейнах річок Дністра, Пруту та Сірету

 

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.М.Литвина Комітет розглянув  інформацію Рахункової палати України щодо виконання Державної цільової програми комплексного протипаводкового  захисту в басейнах річок Дністра, Пруту та Сірету.

Державну цільової програми комплексного протипаводкового  захисту в басейнах річок Дністра, Пруту та Сірету (далі – Програма) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2008 р. № 1151. Головним виконавцем і розпорядником коштів визначено Державне агентство водних ресурсів України.

Рахункова палата України відзначає, що через відсутність належної організаційної системи управління реалізацією Програми заплановані на 2009-2010 роки завдання та заходи не виконані.

Серед основних недоліків відзначається:

·        недосконалість та неузгодженість  нормативно-правового та організаційного забезпечення фінансування заходів Програми;

·        неналежна координація дій між виконавцями;

·        порушення черговості виконуваних завдань;

·        неефективне використання коштів розпорядниками нижчого рівня;

·        порушення порядку затвердження відповідних регіональних програм;

·        недостатнє фінансування заходів Програми за рахунок місцевих бюджетів;

·        недостатній контроль за реалізацією Програми;

·        недостатній контроль за використанням кредитних коштів у сумі 50 млн. євро.

В результаті, першочергові заходи Програми у частині створення комплексу основних захисних протипаводкових споруд виконані менше, ніж на 20%. При цьому рівень фінансового забезпечення становив 74,5%.

За інформацією Державного агентства водних ресурсів України з часу реалізації Програми (2009-2010 рр) побудовано та реконструйовано 9,32 км берегоукріплень, 11,85 км водозахисних дамб, 11,85 км водозахисних дамб тощо.

В результаті захищено від дії паводків 80 населених пунктів, 4,8 тис.садиб та 9,1 тис.га сільськогосподарських угідь.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22.06.2011 р. №704 "Про скорочення кількості та укрупнення державних цільових програм" визначено перелік програм, які мають бути скасовані або змінені. До зазначеного переліку увійшла і Державна цільова програма комплексного протипаводкового  захисту в басейнах річок Дністра, Пруту та Сірету.

На сьогодні зазначена Програма включена до проекту Закону  про внесення змін до  Загальнодержавної програми розвитку водного господарства на період до 2020 року, який зараз знаходиться на розгляді у Кабінеті Міністрів України.

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1. Інформацію  Рахункової палати України щодо виконання Державної цільової програми комплексного протипаводкового  захисту в басейнах річок Дністра, Пруту та Сірету взяти до відома.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

1)при підготовці проекту Закону про внесення змін до Загальнодержавної програми розвитку водного господарства на період до 2020 року передбачити:

забезпечення належної міжвідомчої та регіональної координації при виконанні заходів Програми;

удосконалення механізму фінансування заходів Програми, включаючи використання коштів розпорядниками нижчого рівня;

створення дієвої системи контролю за реалізацією Програми.

2) Прискорити внесення на розгляд Верховної Ради України проекту Закону про внесення змін до Загальнодержавної програми розвитку водного господарства на період до 2020 року.

 

3. Рішення направити до Кабінету Міністрів України.

 

 

Голова Комітету                                               

А.І. Семинога

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку