РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 19.10.2011 № 106/11-1 щодо ситуації з територіальними органами Мінприроди України та підпорядкування Державної служби геодезії, картографії та кадастру

Опубліковано 30 жовтня 2011, о 23:18

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 19 жовтня 2011р.    106/11-1

 

Щодо ситуації з територіальними органами

Мінприроди України та підпорядкування Державної

служби геодезії, картографії та кадастру

 

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянуті наступні питання:

1) ситуація, яка склалась з функціонуванням територіальних органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища, а також їх статусу у світлі адміністративної реформи та Указу Президента № 1085/2010 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади";

 2) ситуація з підпорядкуванням Державної служби геодезії, картографії та кадастру.

1. За інформацією Міністерства на сьогодні завершується робота з  реорганізацією (припиненням) Міністерства охорони навколишнього природного середовища та передачі його активів Міністерству екології та природних ресурсів України.

Остаточне завершення процедури реорганізації (припинення) Міністерства охорони навколишнього природного середовища може бути здійснено після ліквідації його територіальних органів та спеціальних підрозділів, а також урядових органів які  діяли у складі Мінприроди і підпорядковувалися йому.

Положенням про Міністерство екології та природних ресурсів України (затверджене Указом Президента України № 452/2011) наявність у його структурі територіальних органів не передбачена.

Указом Президента № 1085/2010 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" передбачено, що до завершення реформування системи центральних органів виконавчої влади Кабінет Міністрів України має забезпечувати належне виконання функцій центральних органів виконавчої влади, що ліквідуються, реорганізуються.

Зважаючи на викладене, процедуру ліквідації територіальних органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища не розпочато, оскільки законодавством на них покладено значна кількість функцій, зокрема здійснення дозвільно-ліцензійної діяльності, припинення якої призведе до значних ускладнень у господарській сфері.

На сьогодні передача переважної більшості функцій територіальних органів Мінприроди будь-яким іншим органам державної влади жодним законодавчим актом  не передбачена.

Міністерством екології та природних ресурсів на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 18.06.2011 № 77348/52/1-10 розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з оптимізацією функцій центральних органів виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів, водного господарства, водних ресурсів і меліорації земель, із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, геологічного вивчення та раціонального використання надр», спрямований на приведення функцій центральних органів виконавчої влади у сфері охорони навколишнього природного середовища (Мінприроди, Держекоінспекція, Держводагентство та Держгеонадра; далі - ЦОВВ) у відповідність до вимог адміністративної реформи. Зазначений законопроект знаходиться на розгляді в Координаційному центрі з упровадження економічних реформ при Президентові України.

2. Залишається невирішеною з 2009 року ситуація з підпорядкуванням Державної служби геодезії, картографії та кадастру.

Законом України "Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність" (стаття 6) визначено, що державне управління у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності здійснює Кабінет Міністрів України, спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у відповідній сфері.

Указом Президента України від 22 січня 2010 року № 55 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України" від 7 жовтня 2009 року доручено Кабінету Міністрів України розглянути питання щодо надання в установленому порядку статусу центрального органу виконавчої влади Державній службі геодезії, картографії та кадастру. Однак, до цього часу питання не вирішено.

Заслухавши інформацію щодо стану реорганізації Міністерства і його територіальних органів, а також щодо Державної служби геодезії, картографії та кадастру, Комітет в і д з н а ч а є:

1) подальша невизначеність щодо органів державної влади, уповноважених здійснювати функції з питань охорони навколишнього природного середовища на місцях, унеможливить забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, зокрема здійснення дозвільно-ліцензійної діяльності;

2) невизначеність протягом декількох років підпорядкованості  та статусу Державної служби геодезії, картографії та кадастру створює загрозу руйнації Укргеодезкартографії, що може призвести до непередбачуваних наслідків для робіт зі встановлення державного кордону, будівництва газо-, нафто- та продуктопроводів, системи промислових, гідротехнічних, інших інженерних споруд, підземних комунікацій тощо.

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1. Взяти інформацію щодо стану реорганізації Міністерства і його територіальних органів, а також щодо Державної служби геодезії, картографії та кадастру до відома.

2. Звернутися до Координаційного центра з упровадження економічних реформ при Президентові України із проханням прискорити розгляд проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з оптимізацією функцій центральних органів виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів, водного господарства, водних ресурсів і меліорації земель, із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, геологічного вивчення та раціонального використання надр».

 

3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

 

вирішити питання щодо забезпечення виконання функцій територіальних органів Мінприроди відповідними органами державної влади та прийняти рішення про їх діяльність або ліквідацію;

 

розглянути питання щодо надання в установленому порядку статусу центрального органу виконавчої влади Державній службі геодезії, картографії та кадастру відповідно до Рішення РНБО України від 7 жовтня 2009 року.

 

 

Голова Комітету                                               

А.І. Семинога

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку