Рішення Комітету № 9/14 від 05 червня 2013 року Щодо проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу доходів від плати за користування надрами (реєстр. № 2944)

Опубліковано 17 червня 2013, о 16:57

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 5 червня 2013 р.                                                                                          № 9/14

 

 

Щодо проекту Закону про внесення
змін до Бюджетного кодексу України
щодо розподілу доходів від плати за
користування надрами (реєстр. № 2944)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу доходів від плати за користування надрами (реєстр. № 2944), поданий народним депутатом України Байсаровим Л. В., і відзначає.

Основним завданням законопроекту є забезпечення можливості виконання органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади своїх повноважень, а також вдосконалення бюджетного законодавства в частині підвищення ефективності використання бюджетних коштів, створення умов для ефективного вирішення соціально-економічних, культурних, екологічних та інших питань місцевими територіальними громадами малих міст та сіл шляхом надання їм більшої фінансової самостійності через збільшення доходної частини місцевих бюджетів.

Фактично законопроектом пропонується з 50 відсотків плати за користування надрами за видобування чотирьох корисних копалин загальнодержавного значення, а саме глини тугоплавкої, каоліну первинного, глини вогнетривкої і каоліну вторинного, що зараховується до складу бюджету Автономної Республіки Крим, обласних та районних бюджетів, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, 25 відсотків спрямувати до загального фонду місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.

При цьому автором законопроекту не надано обґрунтування необхідності і достатності частки плати за користування надрами, що пропонується спрямувати до загального фонду місцевих бюджетів.

Прийняття законопроекту призведе до переваг територіальних одиниць, що мають зазначені корисні копалини, над тими, що їх не мають, і не призведе до вирішення загальнодержавної проблеми забезпечення фінансуванням соціальних програм розвитку населених пунктів.

Слід зазначити, що видобуток зазначених корисних копалин не є найбільш ризикованим для довкілля і здоров‘я населення серед всіх корисних копалин загальнодержавного значення, а їх вибір не має відповідного обґрунтування.

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань бюджету внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення на доопрацювання законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу доходів від плати за користування надрами (реєстр. № 2944), поданого народним депутатом України Байсаровим Л. В.

2. Рішення направити до Комітету з питань бюджету.

 

 

Голова Комітету                                                                                                        

І. Сех

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку