Рішення Комітету №12/12 від 03.07.2013 року Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення соціальних гарантій працівникам гірничих, вуглебудівних (шахтобудівних) підприємств, державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості (реєстр. № 2203а від 04.06.2013)

Опубліковано 09 липня 2013, о 15:16

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 03 липня 2013 року                                                                                № 12/12

 

 

 

Про внесення змін  до деяких
законів України щодо забезпечення
соціальних гарантій працівникам гірничих,
вуглебудівних (шахтобудівних) підприємств,
державних воєнізованих аварійно-рятувальних
служб (формувань) у вугільній промисловості
(реєстр. № 2203а від 04.06.2013)

 

Розглянувши проект Закону України "Про внесення змін  до деяких Законів України щодо забезпечення соціальних гарантій працівникам гірничих, вуглебудівних (шахтобудівних) підприємств, державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості", поданий народними депутатами України Турмановим В.І., Іоффе Ю.Я., Гончаровим А.Д. Комітет відмічає наступне:

Законопроект передбачає розширення термінологічного апарату Гірничого закону України уточненим визначенням "гірничого підприємства" та закріпленням нового - "вуглебудівне (шахтобудівне) підприємство", а також розповсюдження його дії на працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості та надає право на отримання безоплатного побутового вугілля або компенсації як особам, які зайняті на діючих підприємствах вугільної галузі, так і особам, які зайняті на підприємствах, що ліквідуються або консервуються.

Законопроектом пропонується застосування однакових прав та обов’язків для підприємств вугільної промисловості, а відповідно й пільг для працівників, які здійснюють увесь спектр робіт з капітального будівництва шахт, розрізів. Зокрема підприємства вугільної промисловості України, які забезпечують здійснення будівельно-монтажних, спеціальних та пусконалагоджувальних робіт, а також робіт з нового будівництва, розширення, реконструкції, технічного переоснащення в підземних умовах і на поверхні та тих, що здійснюють підтримання виробничої потужності шахт, розрізів.

 

Реалізація законопроекту дозволить забезпечити рівні права та соціальні гарантії працівникам діючих гірничих підприємств та гірничих підприємств, що ліквідуються та поширить дію відповідних статей законодавчих актів і на працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості, які практично виконують аналогічні функції працівників гірничих  підприємств, але в більш тяжких, екстремальних умовах..

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1.               Рекомендувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття проекту Закону України "Про внесення змін до деяких Законів України щодо забезпечення соціальних гарантій працівникам гірничих, вуглебудівних (шахтобудівних) підприємств, державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості" (реєстр. № 2203а від 04.06.2013), поданий народними депутатами України Турмановим В.І., Іоффе Ю.Я., Гончаровим А.Д. за основу.

2.               Рішення направити до Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

Голова Комітету                                                                               

І.СЕХ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку