Рішення Комітету № 16/10 про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо надання в постійне користування земель водного фонду для обслуговування об’єктів рекреації установами природно-заповідного фонду та звільнення їх від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва) (реєстр. № 3208)

Опубліковано 21 жовтня 2013, о 21:58

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 09.10.2013 р.                   № 16/10

 

 

 

"Про проект Закону про внесення змін до 

Земельного кодексу України (щодо надання в постійне користування

земель водного фонду для обслуговування об’єктів рекреації

установами природно-заповідного фонду та звільнення їх

від відшкодування втрат сільськогосподарського та

лісогосподарського виробництва)" 

(реєстр. № 3208)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у межах предметів відання розглянув проект Закону України про внесення змін до  Земельного кодексу України (щодо надання в постійне користування земель водного фонду для обслуговування об’єктів рекреації установами природно-заповідного фонду та звільнення їх від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва)» (реєстр. № 3208 від 06.09.2013 р.), поданий народним депутатом України І.Єремеєвим та відзначає.

Метою законопроекту, як зазначено у Пояснювальній записці, є законодавче врегулювання надання у постійне користування земель водного фонду установам природно-заповідного фонду для належного обслуговування об'єктів рекреації, а також звільнення таких установ від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Законопроектом пропонується:

 1. Внести зміни до статті 59 Земельного кодексу України, доповнивши її  новим пунктом, яким землі водного фонду надаються у постійне користування  природоохоронним установам для обслуговування об’єктів рекреації та водних об’єктів;

2. Внести зміни до статті 208, звільнивши природоохоронні підприємства від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.  

 

Підтримуючи в цілому концепцію законопроекту, Комітет відзначає наступне.

Стаття 85 Водного кодексу України визначає, що «У постійне користування землі водного фонду надаються водогосподарським спеціалізованим    організаціям, іншим підприємствам, установам і організаціям, в яких створено спеціалізовані служби по догляду за водними об'єктами, прибережними захисними смугами, смугами відведення, береговими смугами водних шляхів, гідротехнічними спорудами та підтриманню їх у належному стані».

Стаття 85 ВКУ також передбачає наступне: «Користування цими ділянками у зазначених цілях здійснюється з урахуванням вимог щодо охорони річок і водойм від забруднення, засмічення та замулення, а також з додержанням правил  архітектури планування приміських зон та санітарних вимог у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України».

Комітет вважає, що Водним кодексом України не встановлено обмеження на користування землями водного фонду підприємствам, установам і організаціям за умови наявності служб та засобів їх належного утримання.

У той же час, оскільки питання користування землями водного фонду врегульовуються і Водним і Земельним кодексами України, Комітет пропонує новий пункт частини 3 статті 59 викласти у наступній редакції:

«г) природним заповідникам, біосферним заповідникам, національним природним паркам, дендрологічним паркам, регіональним ландшафтним паркам, зоологічним паркам, ботанічним садам та паркам-пам'яткам садово-паркового мистецтва для управління територіями та об’єктами природно-заповідного фонду»;

Підпункт 2 пункту 1 виключити, оскільки чинною редакцією статті 208 Земельного кодексу України вже передбачено, що від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва звільняються громадяни та юридичні особи у разі використання земельних ділянок під об'єкти і території природно-заповідного фонду.

Окрім того, термін «природоохоронні підприємства, організації та установи» є неконкретним, дозволяє довільне трактування, не має свого визначення у термінології законодавства, що може призвести до колізій при правозастосуванні цієї норми.

 

 

Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин доопрацювати, з врахуванням наданих пропозицій, проект Закону України про внесення змін до  Земельного кодексу України (щодо надання в постійне користування земель водного фонду для обслуговування об’єктів рекреації установами природно-заповідного фонду та звільнення їх від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва)» (реєстр. № 3208 від 06.09.2013 р.), поданий народним депутатом України І.Єремеєвим.

 

2. Рішення направити Комітету Верховної Ради України  з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

 

Голова Комітету                                                     

І.Сех

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку