Рішення Комітету № 16/13 про проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності" щодо виключення з переліку документів дозвільного характеру погоджених клопотань" (реєстр. № 3269)

Опубліковано 22 жовтня 2013, о 13:02

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 09.10.2013 р.                             № 16/13

 

 

 

Про проект Закону України "Про внесення змін

до Закону України "Про перелік документів дозвільного характеру

у сфері господарської діяльності" щодо виключення

з переліку документів дозвільного характеру погоджених клопотань"

(реєстр. № 3269)

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності" щодо виключення з переліку документів дозвільного характеру погоджених клопотань (реєстр.

№ 3269), поданий народними депутатами України Кунченком О. П.,

Гороховим С. О., Медяником В. Ю., і відзначає.

Законопроектом пропонується виключити з Переліку, затвердженого Законом України "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності", документ, який за своєю природою не є дозвільним, а саме пункт 100 "Погодження клопотань про надання надр у користування з метою геологічного вивчення, розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин".

Проте запропоноване рішення не вирішує питання щодо погодження клопотань. Зокрема, у зазначеному Переліку залишаються пункти 96 і 101 щодо погодження клопотань надання надр у користування з метою геологічного вивчення, розробки родовищ корисних копалин місцевого значення, а також водокористувачів з обґрунтуванням потреби у воді для отримання дозволу на спеціальне водокористування.

Прикінцевими положеннями законопроекту передбачається зобов‘язати Кабінет Міністрів України привести у відповідність з прийнятим Законом свої нормативно-правові акти, а також забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів. Проте до законопроекту не додано перелік нормативних актів, прийняття або перегляд яких необхідно здійснити для реалізації положень законопроекту в разі його прийняття, як це передбачено частиною 8 статті 89 Регламенту Верховної Ради України.

Слід зазначити, що Верховна Рада України вже визначилася з порушеного питання шляхом прийняття Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності" щодо вилучення з Переліку документів, які за своєю природою не є дозвільними" № 4781-VI від 17.05.12.

Також на розгляді Кабінету Міністрів України знаходиться нова редакція Кодексу України про надра, яким передбачається комплексно врегулювати це та інші аналогічні питання, пов‘язані з наданням надр у користування.

Крім того, більш комплексний розгляд питання скорочення кількості документів дозвільного характеру, в тому числі виключення з Переліку, затвердженого Законом України "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності" пункту 100, передбачено законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру (реєстр. № 2436 а), який визначено Президентом України як невідкладний і 08.10.13 прийнято за основу.

Тому доцільно розглядати поданий законопроект разом із зазначеними документами.

З прийняттям законопроекту залишиться чинними положення пункту 3 статті 9-1, пункту 2 статті 9-2, пункту 1 статті 10 Кодексу України про надра щодо погодження зазначених клопотань Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими, сільськими, селищними, міськими і районними радами.

Тому виключення погодження не призведе до зменшення рівня державного регулювання господарської діяльності чи збільшення прозорості процедур видачі документів дозвільного характеру відповідно до основних принципів державної політики з питань дозвільної системи у сфері господарської діяльності.

 

 

Зважаючи на викладене, Комітет  в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення законопроекту про внесення змін до Закону України "Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності" щодо виключення з переліку документів дозвільного характеру погоджених клопотань (реєстр. № 3269), поданого народними депутатами України Кунченком О. П.,

Гороховим С. О. і Медяником В. Ю.

 

2. Рішення направити до Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики.

 

 

Голова Комітету                                                     

І.Сех

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку