Рішення Комітету № 16/17 про лист Рахункової палати України щодо результатів аудиту виконання Конвенції про співробітництво по охороні та сталому використанню ріки Дунай

Опубліковано 22 жовтня 2013, о 13:10

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 09.10.2013 р.                             № 16/17

 

 

 

Про лист Рахункової палати України

щодо результатів аудиту виконання

Конвенції про співробітництво по охороні

та сталому використанню ріки Дунай

 

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.В.Рибака у Комітеті, розглянута інформація Рахункової палати України щодо результатів аудиту виконання Конвенції про співробітництво по охороні та сталому використанню ріки Дунай (даліДунайська Конвенція).

Рахункова палата України відзначає, органами виконавчої влади забезпечено   представництво в діяльності як виконавчого органу КонвенціїМіжнародної комісії захисту ріки Дунай, так і в її експертних групах, що надає можливості у забезпеченні інтересів держави, зокрема, через реалізацію міжнародних проектів.

Однак, як відзначає Рахункова палата України, не було забезпечено комплексного міжвідомчого представництва, що не сприяло належному використанню можливостей такої співпраці.

Таким чином реалізація положень Конвенції та використання її організаційних, методичних та фінансових інструментів фактично перейшли на регіональний рівень.

Відповідно до законодавства України, органом, відповідальним за впровадження положень Конвенції про співробітництво по охороні та сталому використанню ріки Дунай визначено Міністерство екології та природних ресурсів України.

Окрім того, Державним агентством водних ресурсів України з країнами басейну Дунаю, які межують з Україною, від імені Уряду України підписано ряд Угод щодо охорони та використання водних ресурсів річок басейну Дунаю.

Комітет звертає увагу на те, що серед зобов’язань України у рамках Дунайської Конвенції чільне місце займає розроблення та затвердження Національного плану дій з охорони та відтворення водних ресурсів басейну рунай. Незважаючи на те, що Україна ратифікувала зазначену Конвенцію у 2001 році, згаданий Національний план (загальнодержавна програма) не затверджений.

 

 

Виходячи з викладеного, Комітет  в и р і ш и в :

 

1. Інформацію  Рахункової палати України щодо результатів аудиту виконання Конвенції про співробітництво по охороні та сталому використанню ріки Дунай взяти до відома.

 

2. Рекомендувати:

            Кабінету Міністрів України:

- провести аналіз ефективності участі України у роботі Міжнародної комісії захисту ріки Дунай та її експертних груп, а також ефективність використання організаційних, методичних та фінансових інструментів Дунайської Конвенції;

- забезпечити міжвідомчу координацію при реалізації положень Дунайської Конвенції;

- забезпечити належний рівень представництва  України у Міжнародній комісії захисту ріки Дунай та її робочих органах;

- налагодити систему звітування про участь представників України у роботі Дунайської Конвенції та її органів, а також контроль за реалізацією проектів міжнародної технічної допомоги, до участі у яких залучена Україна;

- внести пропозиції щодо впровадження інтегрованого управління водними ресурсами України за басейновим принципом;

- забезпечити розроблення Загальнодержавної цільової екологічної програми охорони та відтворення басейну ріки Дунай (Національний план дій), як передбачено Конвенцією про співробітництво по охороні та сталому використанню ріки Дунай. 

 

3. Рішення направити до Кабінету Міністрів України.

 

 

Голова Комітету                                                     

І.Сех

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку