Рішення Комітету № 16/11 про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо цільового використання коштів, які надходять до Державного бюджету України та місцевих бюджетів від збору за спеціальне використання води) (реєстр. № 3235)

Опубліковано 21 жовтня 2013, о 22:03

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 09.10.2013 р.                             № 16/11

 

 

 

"про внесення змін до Бюджетного кодексу України 

(щодо цільового використання коштів, які надходять

до Державного бюджету України та місцевих бюджетів

від збору за спеціальне використання води)"

(реєстр. № 3235)

 

Комітет розглянув проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України  (щодо цільового використання коштів, які надходять до Державного бюджету України та місцевих бюджетів від збору за спеціальне використання води) (реєстр. № 3235 від 12.09.2013р.), внесений народним депутатом України Р.Сольваром, та відзначає.

 

Метою прийняття даного проекту Закону є спрямування коштів, які надходять до Державного бюджету України та місцевих бюджетів від збору за спеціальне використання води на водоохоронні заходи (зокрема, на розчистку водойм та русел річок і підтримання їх у належному стані, перекидання води у маловодні регіони, відновлення джерел та витоків річок), а також на фінансування проектів із модернізації та розвитку систем  централізованого водопостачання і водовідведення.

Підтримуючи ідею законопроекту щодо використання коштів, які надходять до Державного бюджету України за використання води на заходи з розчистки водойм та русел річок і підтримання їх у належному стані, перекидання води у маловодні регіони, відновлення джерел та витоків річок, а також необхідність розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо вирішення екологічних проблем на місцях, Комітет висловлює наступне зауваження до законопроекту.

 

Спеціальне водокористування, відповідно до статті 48 Водного кодексу України, - це забір води з водних об’єктів, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Відповідно до статті 30 Водного кодексу України, збори за  спеціальне  водокористування справляються з метою стимулювання раціонального  використання і охорони вод та відтворення водних  ресурсів і включають  збір  за  спеціальне використання води та екологічний  податок  за  скиди  забруднюючих речовин  у водні об'єкти, які встановлюються Податковим кодексом України.

При цьому, кошти за забруднення навколишнього природного середовища, у тому числі за скидання забруднюючих речовин до водних об’єктів, відповідно до Бюджетного кодексу України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» використовуються виключно на реалізацію природоохоронних заходів.

Зважаючи на те, що переважна більшість водних об’єктів за даними екологічного моніторингу та оцінки якості віднесена до «забруднених» та «дуже забруднених», перерозподіл коштів  на розвиток водопостачання можуть призвести до ще більшого погіршення ситуації.

Відповідно до розділу «Охорона і раціональне використання водних ресурсів» Переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.96 № 1147, до природоохоронних заходів відноситься будівництво у населених пунктах, на новобудовах і розширення та реконструкція на діючих підприємствах:

1) необхідних споруд для очищення стічних вод, що утворюються в промисловості, комунальному господарстві, інших галузях народного господарства;

2) дослідних та дослідно-промислових установок, пов'язаних з розробленням методів очищення стічних вод;

3) систем роздільної каналізації, каналізаційних мереж і споруд на них.

 

Зважаючи на викладене, Комітет пропонує у змінах до статей 87, 89, 90 Бюджетного кодексу України:

слова «зокрема, розчистку водойм та русел річок і підтримання їх у належному стані, перекидання води у маловодні регіони, відновлення джерел та витоків річок» замінити словами «розчистка русел річок, каналів і дна водойм; проведення водообміну у водосховищах; екологічне оздоровлення водних об’єктів; підтримання водних об’єктів у належному стані; охорона вод; виконання робіт, пов’язаних з попередженням шкідливої дії вод і ліквідацією її наслідків»;

слова «та фінансування проектів із модернізації та розвитку систем централізованого водопостачання і водовідведення» виключити.

 

 

Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань бюджету врахувати пропозиції до проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України  (щодо цільового використання коштів, які надходять до Державного бюджету України та місцевих бюджетів від збору за спеціальне використання води) (реєстр. № 3235 від 12.09.2013р.), внесений народним депутатом України Р.Сольваром.

 

2. Рішення направити Комітету Верховної Ради України  з питань бюджету.

 

 

Голова Комітету                                                     

І.Сех

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку