Рішення Комітету № 9/12 від 05 червня 2013 року Щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (щодо забезпечення інтересів територіальних громад, на території яких розташовані ділянки надр, що передаються укористування за угодою про розподіл продукції, реєстр. № 2936)

Опубліковано 17 червня 2013, о 16:55

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 5 червня 2013 р.                                                                                          № 9/12

 

Щодо проекту Закону про внесення
змін до Закону України "Про угоди
про розподіл продукції" (щодо
забезпечення інтересів територіальних
громад, на території яких розташовані
ділянки надр, що передаються у
користування за угодою про розподіл
продукції, реєстр. № 2936)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (щодо забезпечення інтересів територіальних громад, на території яких розташовані ділянки надр, що передаються у користування за угодою про розподіл продукції, реєстр. № 2936), поданий народним депутатом України Васюником І. В., і відзначає.

Основним завданням законопроекту є закріплення на законодавчому рівні механізму забезпечення інтересів територіальних громад, на території яких знаходяться надра, що передаються у користування за угодою про розподіл продукції шляхом забезпечення участі територіальних громад у процесі укладення угоди про розподіл продукції, страхування відповідальності інвестора за завдання екологічної шкоди на користь органів місцевого самоврядування, закріплення мінімального рівня частки вартості продукції, що спрямовується на потреби територій районних рад.

Ідея підвищення заінтересованості органів місцевого самоврядування в укладенні угод про розподіл продукції заслуговує на всіляку підтримку. Проте слід зазначити, що свого часу Закон України "Про угоди про розподіл продукції" було прийнято для створення сприятливих умов щодо інвестування пошуку, розвідки та видобування корисних копалин у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони на засадах, визначених угодами про розподіл продукції. Ускладнення укладення зазначених угод шляхом запровадження інституту угод про соціально-економічне співробітництво між інвестором та районними радами, на території яких знаходяться ділянки надр, що передаються у користування як невід‘ємної частини угод про розподіл продукції призведе до зменшення заінтересованості інвестора у проведенні передбаченої ними діяльності.

Запропонована автором ідея страхування відповідальності інвестора за завдання екологічної шкоди реалізована у частині 2 статті 30 чинного Закону України "Про угоди про розподіл продукції", у якій, зокрема зазначено, що цивільна відповідальність інвестора, в тому числі за шкоду, заподіяну довкіллю, здоров'ю людей, підлягає страхуванню, якщо інше не передбачено угодою. За домовленістю сторін у рамках угоди приймається програма страхування екологічних ризиків.

Екологічні проблеми, які можуть виникнути при виконання угод про розподіл продукції, обговорювалися під час проведення 22.05.13 слухань у Комітеті на тему "Екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні". Зокрема на слуханнях пропонувалися не передбачені законопроектом інші екологічні заходи під час укладення та реалізації угод про розподіл продукції, такі як запровадження відповідного державного екологічного моніторингу, проведення оцінки впливу діяльності за угодами про розподіл продукції на навколишнє природне середовище і стратегічної екологічної оцінки на віддалену перспективу, проведення екологічного аудиту та екологічної експертизи, розроблення необхідних екологічно безпечних технологій, нормативів, норм і правил, належного юридичного оформлення, оприлюднення і відкритого обговорення угод тощо.

Автором законопроекту не надано обґрунтування необхідності і достатності розміру мінімального рівня частки вартості продукції, що спрямовується на потреби територій районних рад.

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1. Проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (щодо забезпечення інтересів територіальних громад, на території яких розташовані ділянки надр, що передаються у користування за угодою про розподіл продукції, реєстр. № 2936), поданий народним депутатом України Васюником І. В., може бути прийнято за основу з урахуванням зауважень і пропозицій Комітету.

2. Рішення направити до Комітету з питань економічної політики.

 

 

Голова Комітету                                                                                                        

І. Сех

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку