Рішення Комітету про проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України щодо надання в оренду земельних ділянок під водними об'єктами (реєстр. № 3643 від 19.11.2013 р.), поданий народним депутатом України М.Дмитруком

Опубліковано 02 квітня 2014, о 11:09

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

26 березня 2014 р.                                                                           21/14

 

 

Про проект Закону України

(реєстр. № 3643)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у межах предметів відання розглянув проект Закону України про внесення змін до  Земельного кодексу України щодо надання в оренду земельних ділянок під водними об‘єктами (реєстр. № 3643 від 19.11.2013р.), поданий народним депутатом України М.Дмитруком, та відзначає.

Метою законопроекту авторами визначено приведення положень Земельного кодексу України у відповідність до положень Водного кодексу України в частині надання в оренду земельних ділянок під водними об‘єктами на земельних торгах України. Пропонується внести зміни до статті 135 Земельного кодексу України «Земельні торги» та до статті 136 «Умови та порядок добору земельних ділянок державної чи комунальної власності та підготовка лотів для продажу на земельних торгах».

Комітет підтримує необхідність законодавчого врегулювання питання надання водних об’єктів в оренду, однак, як цілісного природного водного об’єкту, а не як окремої земельної ділянки.

Комітет звертає увагу на наступне.

Питання користування водними об’єктами на умовах оренди визначені статтею 51 Водного кодексу України  та статтею 59 Земельного кодексу України.

Зміни, запропоновані до статей 135 та 136 Земельного кодексу України суперечать частині третій статті 51 Водного кодексу України, якою передбачено надання в оренду саме водних об’єктів  у комплексі із земельною ділянкою.

У той же час, законопроект передбачає:

укладення договору оренди водного об’єкта лише «у разі продажу права оренди на земельну ділянку під ним» (зміни до статті 135);

розроблення паспорта водного  об’єкта також «у разі продажу права оренди на земельну ділянку під водним об’єктом» (зміни до статті 136).

На думку Комітету такі зміни є підміною понять власне оренди водних об’єктів, створять правову колізію і ще більше ускладнять застосування на практиці. Крім того, запропоновані законопроектом зміни не забезпечують врегулювання суспільних відносин у сфері надання водних об’єктів у користування на умовах оренди та містять незавершений механізм правового регулювання.

Зокрема:

частина перша статті 135 чинного Земельного кодексу України надає перелік видів договору, який укладається  за результатами земельних торгів, і який, зокрема, передбачає і оренду.  Таким чином, виокремлення у статті 135 саме  договору оренди водного об’єкта є недоцільним, а у частині продажу права оренди на земельну ділянку під водним об’єктом - суперечить чинному законодавству і створить непорозуміння при правозастосуванні.

стаття 136 Земельного кодексу України визначає умови та порядок добору земельних ділянок державної чи комунальної власності та підготовку лотів для продажу на земельних торгах; зміни, запропоновані до цієї статті, призводять до того, що земельна ділянка під водним об’єктом (власне – дно) виокремлюється з єдиного природного комплексу і може бути передана в оренду окремо від нього;

законопроект не врегульовує питання надання в оренду власне водних об’єктів, а зосереджений саме на «продажу права оренди на земельну ділянку під водним об’єктом».

Також, Комітет вважає неприпустимим вживання терміну «продаж права оренди» стосовно водних об’єктів, оскільки частиною першою статті 135 Земельного кодексу України договір купівлі-продажу та договір оренди визначені як окремі види договору за результатами аукціону, а вживання цього терміну дозволяє довільне його тлумачення, що не враховує правову позицію Конституційного Суду України (рішення від 22 вересня 2005 року № 5-рп/2005) про вимогу забезпечення у законі принципу правової визначеності та недопущення двозначності правої норми.

У зв’язку з викладеним вважаємо, що законопроект у поданій редакції не вирішує системно питання надання водних об’єктів у користування на умовах оренди, а його прийняття призведе до колізії норм та неповноти правового регулювання, а отже, до довільного їх тлумачення як органами державної влади, так і суб’єктами господарювання.

 

Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин проект Закону України про внесення змін до  Земельного кодексу України щодо надання в оренду земельних ділянок під водними об‘єктами (реєстр. № 3643) за результатами розгляду відхилити.

2. Рішення направити Комітету Верховної Ради України  з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                      

О.Г.Лукашук

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку