Рішення Комітету 23/2 про Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони біорізноманіття) (реєстр. № 3672 від 21.11.2013 р.) поданий народними депутатами України Сех І.І. та Тягнибоком А.Я.

Опубліковано 24 квітня 2014, о 14:30

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

від 16 квітня 2014 року                                                                       23/2

Про проект Закону України «Про внесення змін

до деяких законодавчих актів України

(щодо охорони біорізноманіття

(реєстр. № 3672 від 21.11.2013 р.).

 

              Починаючи з серпня 1990 року Україна приєдналася до низки міжнародних конвенцій та угод з охорони біорізноманіття:

1994 рік - міжнародна Конвенція «Про охорону біологічного різноманіття»

1996 рік  - міжнародна конвенція «Про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі» (Бернська Конвенція), а також Конвенція «Про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення»

1999 рік - міжнародна угода  «Про збереження кажанів в Європі», а також міжнародна Конвенції «Про збереження мігруючих видів диких тварин» (Боннська Конвенція) та Угода «Про збереження китоподібних Чорного моря, Середземного моря та прилеглої акваторії Атлантичного океану»

2002 рік - міжнародна угода «Про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів».

Всі ці міжнародні документи, ратифіковані Україною, зобов’язують привести у відповідність до них українське законодавство з охорони біорізноманіття. Але, на жаль, деякі положення чинних законів з охорони біорізноманіття до цього часу не приведені у відповідність до міжнародних конвенцій і угод, за виконання яких Україна несе відповідальність перед світовою спільнотою.

Відтак народними депутатами України І.Сех та А.Тягнибоком було розроблено і внесено для розгляду Верховною Радою України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони біорізноманіття)» (реєстр. № 3672 від 21.11.2013 р.).

Проект спрямований на удосконалення законодавчого регулювання відносин, пов‘язаних з охороною об‘єктів Червоної книги України, збереженням територій природно-заповідного фонду України, захистом тварин від жорстокого поводження, полюванням тощо. У проекті містяться пропозиції щодо уточнення суб‘єктів охорони об‘єктів Червоної книги, коригування заборон щодо використання тварин при проведенні іспитів, змагань і притравки мисливських собак, а також у видовищних заходах, умов природокористування на територіях  природно-заповідного фонду тощо. Відповідні зміни пропонується внести до  законів України «Про Червону книгу України», «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про мисливське господарство та полювання», «Про ветеринарну медицину», «Про природно-заповідний фонд», Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Метою прийняття проекту Закону, на думку авторів, є посилення заходів щодо охорони біорізноманіття та вдосконалення охорони об’єктів Червоної книги України; збереження територій природно-заповідного фонду України; охорона середовищ існування об’єктів біорізноманіття; приведення законів України до норм міжнародного екологічного права; зміцнення авторитету України на міжнародній арені.

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо охорони біорізноманіття) посилює вимоги стосовно охорони птахів, занесених в Додаток 2 Бернської конвенції, забороняє знищення середовища існування рідкісних видів тварин і рослин у біосферних заповідниках  та національних природних парках, забороняє використання пневматичної зброї у непристосованих для цього місцях.

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією у своєму висновку до запропонованого законопроекту зазначає, що  не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства. 

Комітет з питань бюджету зазначає, що поданий законопроект має вплив на показники бюджету (збільшуючи видатки державного та місцевих бюджетів, а також надходження державного бюджету при умові виявлення відповідних правопорушень). Відтак, у разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2014 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2015 року, а після 15 липня 2014 року – не раніше 1 січня 2016 року (або 1 січня наступного за цим роком залежно від часу прийняття Закону).  

               Головне науково-експертне управління в узагальнюючому висновку зазначає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням наведених зауважень та пропозицій.

               Враховуючи викладене вище, Комітет вирішив:

              

               1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони біорізноманіття)», внесений народними депутатами України Сех І.І. та  Тягнибоком А.Я. (реєстр. № 3672 від 21.11.2013 р.) прийняти за основу.

 

               2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України, голову підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, тваринного та рослинного світу, охорони, раціонального використання та відтворення  водних ресурсів, формування національної екологічної мережі, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду Тягнибока Андрія Ярославовича.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                              

О.ЛУКАШУК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку