Рішення Комітету 23/3 про Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу (реєстр. № 4004 від 21.01.2014 р.) поданий народними депутатами України Томенком М.В. та Тягнибоком А.Я.

Опубліковано 24 квітня 2014, о 14:31

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

 

від 16 квітня 2014 року                                                               23/3

 

щодо проекту Закону України

про внесення змін до деяких

законодавчих актів України

(щодо охорони тваринного світу)

(реєстр. № 4004 від 21.01.2014 р.)

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони тваринного світу)(реєстр. № 4004 від 21.01.2014 р.), поданий народними депутатами України Томенком М.В. та Тягнибоком А.Я. та відзначає наступне.

Даний законопроект спрямований на посилення вимог щодо охорони середовища існування тваринного світу та боротьби з правопорушеннями у даній сфері.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, метою прийняття проекту Закону є посилення заходів по охороні тваринного світу. Також, завданнями законопроекту є: охорона середовищ існування тваринного світу; боротьба з браконьєрством; збереження територій природно-заповідного фонду України; приведення законів України до норм міжнародного екологічного права.

Відповідні зміни пропонується внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України «Про тваринний світ», «Про мисливське господарство та полювання», «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про природно-заповідний фонд», «Про місцеве самоврядування в Україні».

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією у своєму висновку до запропонованого законопроекту зазначає, що у законопроекті не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства. 

Кабінет Міністрів України підтримує поданий законопроект за умови врахування поданих пропозицій, зокрема:

Частину першу ст. 35 Закону України «Про тваринний світ» пропонується залишити без змін, оскільки в ній не враховано, що зазначена стаття присвячена гарантіям та захисту прав власників і користувачів об‘єктами тваринного світу. Також, порядок відшкодування шкоди у даній сфері має встановлюватися Кабінетом Міністрів України. Слід врахувати, що цей порядок регулюється багатьма  нормативно-правовими актами, серед яких ключову роль відіграють закони. Зокрема, загальні питання стосовно відшкодування екологічної шкоди регулюються Цивільним кодексом України (статті 22, 1166, 1192 та ін.), Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища» (ст. 69). Особливості відшкодування шкоди у даній сфері визначаються ст. 63 Закону України «Про  тваринний світ»,  ст. 20 Закону України «Про Червону книгу України», ст. 65 Закону України «Про природно-заповідний фонд України». Окрім того,  підзаконними актами визначаються такси та методи для визначення розміру збитків, завданих внаслідок порушення законодавства про тваринний світ.

Міністерство екології та природних ресурсів України пропонує повернути  поданий законопроект на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловлює ряд зауважень, серед яких недостатньо обґрунтованою є пропозиція щодо доповнення ст. 39 Закону України «Про тваринний світ» частиною десятою, в якій встановлюється, що «В травні-червні в місцях масового розмноження та вирощування потомства тваринами органами самоврядування оголошуються «сезони тиші» з обмеженням господарської діяльності та добуванням об‘єктів тваринного світу». Річ у тому, що цей припис не узгоджено з іншими приписами зазначеної статті. Зокрема, у ньому дублюється вимога щодо обмеження господарської діяльності з метою захисту диких тварин  в місцях їх масового  розмноження, яка вже міститься у цій статті. Також у проекті не враховано, що  ст. 39  містить частину п‘яту, в якій вже йдеться про  обмеження шуму в місцях розмноження тварин при проведенні вибухових та інших робіт, які є джерелом підвищеного шуму.

В узагальнюючому висновку Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України пропонує за результатами розгляду у першому читанні відправити законопроект на доопрацювання.

Враховуючи викладене вище, Комітет вирішив:

           

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони тваринного світу)(реєстр. № 4004 від 21.01.2014 р.), поданий народними депутатами України Томенком М.В. та Тягнибоком А.Я., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

 

               2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України, голову підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, тваринного та рослинного світу, охорони, раціонального використання та відтворення  водних ресурсів, формування національної екологічної мережі, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду Тягнибока Андрія Ярославовича.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                             

О.ЛУКАШУК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку