Рішення Комітету про проект Закону України "Про внесення змін до статті 120 Кодексу цивільного захисту України (щодо отримання пільг з оплати комунальних послуг)" (реєстр. № 3452 від 21.10.2013 р.) внесений народними депутатами України В.В. Бутківським та Ю.І. Гержовим

Опубліковано 04 квітня 2014, о 12:23

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

 

 

Від  26 березня 2014 р.                                                                 21/1

 

 

Про проект Закону                                                                                

(реєстр. № 3452)                                                                              

 

 

Комітет розглянув проект Закону України «Про внесення змін до статті 120 Кодексу цивільного захисту України (щодо отримання пільг з оплати комунальних послуг)» (реєстр. № 3452 від 21.10.2013р.) внесений народними депутатами України В.В. Бутківським та Ю.І. Гержовим, та відзначає таке.

Поновлення пільг особам рядового та начальницького складу державної пожежної охорони з оплати комунальних послуг відповідно до частини сьомої статті 22 Закону України «Про пожежну безпеку», що втратив чинність згідно з Кодексом цивільного захисту України. За особами рядового та начальницького складу державної пожежної охорони, звільненими зі служби за віком, через хворобу або вислугою років, зберігалося право на пільги відповідно до цього Закону, а саме 50 – відсоткова знижка плати за житлову площу, комунальні послуги, а також паливо.

Зміни вносяться для реалізації прав осіб рядового і начальницького складу державної пожежної охорони, служби цивільного захисту та членів їхніх сімей щодо надання знижки у розмірі 50 відсотків плати за користування житлом (квартирна плата) та комунальними послугами (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) у жилих будинках незалежно від форм власності у межах норм споживання, передбачених законодавством, та вартості палива, у тому числі рідкого, у межах встановлених норм для осіб, які проживають у будинках, що не мають централізованого опалення.

Як зазначено в пояснювальній записці, прийняття законопроекту надасть можливість поновити пільги особам рядового та начальницького складу державної пожежної охорони з оплати комунальних послуг, звільненими зі служби за віком, через хворобу або вислугою років. Найбільш конкретно визначити коло осіб рядового і начальницького складу державної пожежної охорони, органів та підрозділів цивільного захисту та членів їхніх сімей, які можуть бути визнані пільговиками щодо отримання знижки плати за користування житлом (квартирна плата), комунальними послугами (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) та вартості палива, у тому числі рідкого у межах встановлених норм для осіб, які проживають у будинках, що не мають централізованого опалення.

Під час опрацювання законопроекту до Комітету надійшов висновок від Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією в якому зазначено, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства (рішення Комітету від 6.11.2013 р, протокол № 19).

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики проаналізувавши законопроект, прийняв рішення, що його за результатами розгляду у першому читанні, можливо прийняти за основу. 

Комітет з питань бюджету, у своєму висновку зазначив, що законопроект має вплив на показники бюджету (збільшуються витрати державного та місцевих бюджетів). У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2014 року він може вводиться в дію не раніше 1 січня 2015 року, а після 15 липня 2014 року – не раніше 1 січня 2016 року (або 1 січня наступного за цим роком залежно від часу прийняття закону).

Головне науково-експертне управління, проаналізувавши законопроект, зробило низку зауважень до нього та дійшло висновку, що за результатами розгляду у першому читанні, його доцільно направити на доопрацювання з у рахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

 

Зважаючи на викладене, Комітет  в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України, за результатами розгляду у першому читанні, проект Закону «Про внесення змін до статті 120 Кодексу цивільного захисту України (щодо отримання пільг з оплати комунальних послуг)» (реєстр. № 3452 від 21.10.2013 р.) внесений народними депутатами України В.В. Бутківським та Ю.І. Гержовим прийняти за основу.

2. Співдоповідачем під час розгляду законопроекту визначити народного депутата України Бутківського В.В.

             

       Перший заступник

       голови Комітету                                                   

       О. Лукашук

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку