Рішення Комітету 27/15 про лист Рахункової палати України щодо аудиту використання бюджетних коштів на ліквідацію та консервацію колишніх гірничодобувних підприємств

Опубліковано 10 липня 2014, о 14:59

 КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

від 02 липня 2014 року                                                                № 27/15

 

 

 

Про лист Рахункової палати України

щодо аудиту використання бюджетних

коштів на ліквідацію та консервацію

колишніх гірничодобувних підприємств

 

 

Відповідно до доручення Голови Верховної Ради України Комітет, розглянув лист Рахункової палати України щодо аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених на фінансування проектів, пов‘язаних з консервацією виробничих потужностей промислових підприємств, реструктуризацією та ліквідацією об‘єктів підприємств гірничої хімії та підприємств з підземного видобування залізної руди у 2010-2012 роках та І півріччі 2013 року.

Рахункова палата України зазначає, що заходи з ліквідації та консервації колишніх гірничодобувних підприємств виконуються вже майже 20 років, проте їх виконання переважно далеке від завершення. Закінчено бюджетне фінансування лише двох робочих проектів з ліквідації екологічних наслідків діяльності підприємств гірничої хімії у Львівській та Івано-Франківській областях. Проте, це не вирішило остаточно проблеми екологічної безпеки територій.

Серед основних недоліків відзначається:

відсутність цілісної системи нормативно-правового забезпечення процесу реструктуризації гірничодобувних підприємств, через що реструктуризація фактично звелась до закриття, ліквідації та консервації гірничодобувних підприємств;

відсутність термінів виконання робіт у рішеннях щодо спеціального режиму реструктуризації гірничодобувних підприємств (ліквідації та консервації);

неефективне виконання заходів із реструктуризації підприємств з підземного видобутку залізної руди;

недостатність фактичного фінансування робіт з ліквідації та консервації гірничодобувних підприємств у 2010-2013 роках;

відхилення від вимог порядків використання бюджетних коштів, Порядку державного фінансування капітального будівництва та Порядку затвердження титулів будови при фінансуванні заходів за бюджетними програмами КПКВК 2601080, 2601090 і 2601100 в обсязі 47 944,1 тис. грн. при загальному фінансуванні 170 452,0 тис. грн. (до державного бюджету підприємствами-одержувачами повернено 25 671,3 тис. грн.);

необхідність корегування більшості проектів щодо ліквідації та консервації гірничодобувних підприємств як таких, що не відповідають сучасному стану справ в економіці країни і потребують перегляду. Як наслідок, збільшуються терміни виконання та загальні витрати по новим (оновленим) проектам. Зокрема, це стосується ДП «Шахта 2-біс» (Донецька область), ВАТ «Микитівський ртутний комбінат» (Донецька область) підприємств з підземного видобутку залізної руди (м. Кривий Ріг), шахт «Гігант», «Саксагань» та «Першотравнева» (Дніпропетровська область).

Як зазначає Рахункова палата України, неузгоджені дії Фонду державного майна України та Державного агентства України з управління державними корпоративними правами та майном (Мінпромполітики) під час передприватизаційної підготовки Стебницького державного гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал» (далі - Стебницьке ДГХП «Полімінерал») (Львівська область) призвели у 2013 році до зупинки майже на півроку бюджетного фінансування природоохоронних заходів, які виконувалися цим підприємством, через що з‘явилися ризики виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру.

Наказом Фонду державного майна України від 14.01.2013 року № 36 Стебницьке ДГХП «Полімінерал» було перетворене Фондом державного майна України у Публічне акціонерне товариство Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» (далі – ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал»), а наказом від 27.03.2013 року № 394 припинено діяльність Стебницького ДГХП «Полімінерал». Після припинення діяльності підприємства Міністерство фінансів України зобов‘язало Державну казначейську службу України призупинити фінансування за бюджетною програмою в частині реалізації комплексного проекту Стебницького ДГХП «Полімінерал».

Однак, Фондом державного майна України не було враховано те, що Стебницьке ДГХП «Полімінерал» є одержувачем бюджетних коштів і виконавцем заходів з реалізації «Комплексного проекту консервації рудника № 2 і рекультивації порушених земель Стебницького ДГХП «Полімінерал». За таких обставин Міністерством фінансів України було вжито заходів щодо призупинення фінансування комплексного проекту до нормативного врегулювання питань, пов‘язаних з припиненням діяльності юридичної особи Стебницького ДГХП «Полімінерал».

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.08.2013 року № 699 «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реструктуризації та ліквідації об‘єктів підприємств гірничої хімії і здійснення невідкладних природоохоронних заходів в зоні їх діяльності, а також реструктуризації підприємств з підземного видобутку залізної руди» визначено одержувачем відповідних бюджетних коштів ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал», державна частка у статутному капіталі якого внаслідок початку продажу Фондом державного майна України акцій товариства на той час становила 99,8871 %.

За результатами проведеного 02.10.2013 року конкурсу з продажу пакета акцій ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал» у розмірі 93,52 % статутного капіталу товариства, переможцем конкурсу визначено ПАТ «Компанія «Райз». За даними реєстру корпоративних прав держави, у державній власності залишається пакет акцій ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал» у розмірі 6,37 % статутного капіталу товариства.

Згідно з фіксованими умовами конкурсу з продажу пакета акцій ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал» покупець зобов‘язаний забезпечити, у т.ч. погашення простроченої кредиторської заборгованості товариства, а також простроченої заборгованості товариства із заробітної плати, яка наявна на день переходу права власності на пакет акцій до покупця.

 

За інформацією Фонду державного майна України, положеннями договору купівлі-продажу, укладеного 02.10.2013 р. з ПАТ «Компанія «Райз», зафіксовані зобов‘язання нового власника щодо забезпечення виконання у повному обсязі та за власні кошти заходів, необхідних для завершення реалізації «Комплексного проекту консервації рудника № 2 і рекультивації порушених земель Стебницького ДГХП «Полімінерал». Фонд державного майна України інформує, що зі свого боку готовий забезпечити ретельний контроль за безумовним виконанням ПАТ «Компанія «Райз» умов приватизації державного пакета акцій ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал». У разі встановлення фактів недотримання ПАТ «Компанія «Райз» договірних умов, до нього будуть застосовані санкції, передбачені законодавством та договором купівлі-продажу, включно до розірвання договору купівлі-продажу та повернення пакета акцій ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал» у державну власність.

 

За інформацією Міністерства екології та природних ресурсів України, 24.10.2013 року, відповідно до підписаного Фондом державного майна України з покупцем ПАТ «Компанія «Райз» договору купівлі-продажу 93,52% акцій ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал», інвестор перерахував кошти. Враховуючи викладене, фінансування заходів із завершення реалізації «Комплексного проекту консервації рудника № 2 і рекультивації порушених земель Стебницького ДГХП «Полімінерал» має власник – ПАТ «Компанія «Райз».

 

За інформацією Державної екологічної інспекції України, Держекоінспекцією у Львівській області у термін з 28.12.2012 року по 15.01.2013 року проводилась планова перевірка Стебницького ДГХП «Полімінерал», в ході якої встановлено, що видобуток руди на ДГХП «Полімінерал» не проводиться. Роботи на підприємстві здійснюються на підставі відкорегованого «Комплексного проекту консервації рудника № 2 та рекультивації порушених земель».

У 1988 році збагачувальна фабрика була повністю зупинена на реконструкцію. На час перевірки реконструкція не проведена. Рудник № 1 не працює. У руднику № 2 видобуток руди припинено, він перебуває в аварійному стані через надходження прісних вод, інтенсивне карстоутворення та провали земної поверхні. У 2009-2012 роках «Комплексний проект консервації рудника № 2 і рекультивації порушених земель» реалізовувався не в повному обсязі через відсутність належного фінансування; приготування і подачу розсолів в гірничі виробки розпочато лише в листопаді 2009 року; у 2013 році приготування і перекачка розсолів не здійснювались за відсутності фінансування.

Перевіркою підтверджено проведення моніторингу стану земної поверхні. За більш ніж 80-річний період найбільше сумарне просідання складало 80 мм. Однак, за результатами спостережень 2012 року, середня сумарна просадка становить 10-80 мм.

 

Львівська обласна державна адміністрація звернулась до Комітету з проханням сприяти у здійсненні контролю щодо виконання взятих зобов‘язань ПАТ «Компанія «Райз» з проведення вище перелічених заходів на ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал».

 

Комітет зазначає, що ситуація, що склалася навколо консервації, реструктуризації та ліквідації об‘єктів гірничої хімії та підприємств з підземного видобування залізної руди не сприяє їх належному приведенню в екологічно безпечний стан.

 

Враховуючи викладене, Комітет   в и р і ш и в :

 

1. Інформацію Рахункової палати України взяти до відома.

 

2. Рекомендувати:

Кабінету Міністрів України:

вжити заходів щодо законодавчого забезпечення створення цілісної системи нормативно-правового та організаційного забезпечення процесу завершення консервації виробничих потужностей промислових підприємств, реструктуризації та ліквідації об‘єктів підприємств гірничої хімії та підприємств з підземного видобування залізної руди;

підготувати державні цільові або галузеві програми з питань реструктуризації гірничодобувних підприємств з урахуванням змін, що відбулися в економіці країни;

забезпечити ефективне та результативне виконання проектів, пов‘язаних з консервацією виробничих потужностей промислових підприємств, реструктуризацією та ліквідацією об‘єктів підприємств гірничої хімії та підприємств з підземного видобування залізної руди, фінансування для виконання проектних робіт з ліквідації та консервації гірничодобувних підприємств у передбачені робочими проектами строки;

не допускати в подальшому неефективного управління бюджетними коштами та забезпечувати дотримання вимог законодавства при використанні коштів державного бюджету за бюджетними програмами КПКВК 2601080, 2601190 і 2601100;

забезпечити міжвідомчий контроль щодо виконання взятих зобов‘язань ПАТ «Компанія «Райз» з проведення природоохоронних заходів на ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал».

 

3. Рішення Комітету направити Комітету Верховної Ради України з питань промислової та інвестиційної політики, Кабінету Міністрів України, Рахунковій палаті України, Львівській обласній державній адміністрації.

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету           

О. ЛУКАШУК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку