Рішення Комітету 27/12 "Про статус режимної території промислового майданчика колишнього уранового виробництва виробничого об'єднання "Придніпровський хімічний завод" (м. Дніпродзержинськ) та прилеглих до нього територій" (реєстр. № 4963 від 29.05.2014 р.)

Опубліковано 14 липня 2014, о 12:16

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

 

від 02 липня 2014 року                                                                                    27/12

 

Проект Закону України

"Про статус режимної території

промислового майданчика

колишнього уранового виробництва

виробничого об'єднання

"Придніпровський хімічний завод"

(м. Дніпродзержинськ) та прилеглих

до нього територій"

(реєстр. № 4963 від 29.05.2014 р.)

 

Комітет розглянув проект Закону України "Про статус режимної території промислового майданчика колишнього уранового виробництва виробничого об'єднання "Придніпровський хімічний завод" (м. Дніпродзержинськ) та прилеглих до нього територій", поданий народним депутатом України Гузенком К.О. та відмічає наступне:

Метою законопроекту № 4963 є подальше врегулювання відносин, пов’язаних із визначенням правового статусу території промислового майданчика колишнього уранового виробництва виробничого об'єднання "Придніпровський хімічний завод" (далі - ВО "ПХЗ") та прилеглих до нього територій з метою здійснення заходів по створенню радіаційно-безпечних умов праці працівників підприємств на режимній території та забезпечення захисту населення м. Дніпродзержинська та Дніпропетровської області від іонізуючого випромінювання.

Законопроект за своє структурою та змістом наслідує проект Закону України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Доопрацювання потребує стаття 1 проекту Закону, якою визначається режимна територія, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок діяльності колишнього уранового виробництва ВО «ПХЗ». Зокрема, до режимної території належить територія, на який виникло стійке забруднення навколишнього середовища радіоактивними речовинами понад рівень, що існував до початку роботи уранового виробництва. Автором законопроекту не наведено: чи існують дані про рівень забруднення навколишнього середовища, що існував до початку роботи уранового виробництва. Відсутність таких даних не дозволить регламентувати режимну територію, що зазнала радіоактивного забруднення. Також необхідно чітко визначити граничну дозу опромінення населення.

Слід відзначити, що положення даного законопроекту мають декларативний характер.

Комітет наголошує на відсутності систематизованого підходу до термінологічного апарату проекту Закону, який розподілений між різними статтями (статті 2 - 4). Зокрема у ст. 2 проекту Закону не викладено значення в якому вживається термін "природний фон". Також не зрозуміло дози природного фону станом на який час необхідно використовувати при визначенні дози опромінення робітників.

Слід звернути увагу, що критерії зон радіоактивно забруднених територій та пропозиції щодо заходів протирадіаційного захисту населення, персоналу, навколишнього природного середовища в цих місцевостях розробляє та встановлює Національна комісія з радіаційного захисту населення України (Постанова Верховної Ради України "Про затвердження Положення про Національну комісію з радіаційного захисту населення України" № 1630-VI від 6 жовтня 2009 року).

Слід наголосити на відсутності єдиного підходу до структуризації статей. Зокрема, в одних випадках статті мають назви, а в інших не мають (статті 14 – 17, 19, 20 та інші).

Слід звернути увагу на те що постановою Кабінету Міністрів України від 30 червня 2009 року № 1029 "Про затвердження Державної цільової екологічної програми приведення в безпечний стан уранових об’єктів виробничого об’єднання "Придніпровський хімічний завод" вже відображені шляхи вирішення питань виробничого об’єднання ВО "ПХЗ". Зокрема, у затвердженій Програмі визначені строки її виконання (2010-2014 р.р.), прогнозні обсяги та джерела фінансування, а також завдання та заходи щодо її виконання.

Ст. 19 проекту Закону за якою звільняються від оподаткування земельні фонди колишнього уранового виробництва ВО "ПХЗ", а суб’єкти господарювання, що ведуть діяльність на територіях, що визнанні радіаційно-забрудненими, звільняються від сплати податку за земельні фонди не узгоджується з п. 7.3. ст. 7 Податкового кодексу України, в якому зазначено, що "Будь-які питання щодо оподаткування регулюються цим Кодексом і не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів, що містять виключно положення щодо внесення змін до цього Кодексу та/або положення, які встановлюють відповідальність за порушення норм податкового законодавства".

Також ст. 14 законопроекту щомісячна доплата у розмірі 5 та 10% прожиткового мінімуму особам, які працюють на підприємствах, розташованих на територіях з режимом "Обмежений доступ" та з режимом "Заборонений доступ" колишнього уранового виробництва ВО "ПХЗ" потребує відповідного фінансово - економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки), згідно з вимогами ст. 91 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України".

Головне науково-експертне управління має суттєві зауваження та, за узагальнюючим висновком, пропонує за результатами розгляду у першому читанні відхилити поданий законопроект.

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

 

1.         Рекомендувати Комітету з питань промислової та інвестиційної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про поверння проекту Закону України "Про статус режимної території промислового майданчика колишнього уранового виробництва виробничого об'єднання "Придніпровський хімічний завод" (м. Дніпродзержинськ) та прилеглих до нього територій"(реєстр. № 4963 від 29.05.2014 р.), поданого народним депутатом України Гузенком К.О., суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2.         Рішення Комітету направити Комітету з питань промислової та інвестиційної політики.

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                      

О.ЛУКАШУК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку