РІшення Комітету 28/6 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження за інвалідами житла, технічних та інших засобів реабілітації, автомобілів, які забезпечують їх життєві потреби" (реєстр. № 4035а від 06.06.2014 р., поданий народними депутатами України Сушкевичем В.М., Розенком П.В., Леоновим Е.В.)

Опубліковано 19 серпня 2014, о 11:33

 

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,
ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ
ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

від 23 липня    2014 року                                                          № 28/6

           

Про проект закону України про внесення змін

            до деяких  законодавчих  актів  України  щодо

            збереження  за  інвалідами  житла,  технічних

            та інших засобів та інших  засобів  реабілітації,

            автомобілів, які забезпечують їх життєві

            потреби (реєстр. № 4035а)

 

Розглянувши, відповідно до предметів відання, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження за інвалідами житла, технічних та інших засобів реабілітації, автомобілів, які забезпечують їх життєві потреби (реєстр. № 4035а від 06.06.2014 року), поданий народними депутатами України Сушкевичем В.М., Розенком П.В., Леоновим Е.В., Комітет зазначає.

У законопроекті пропонується запровадити заборону на стягнення за виконавчими документами на технічні та інші засоби реабілітації, вироби медичного призначення, автомобілі (не більше одного), якими користується боржник у зв’язку з інвалідністю, незалежно від того чи належать вони йому на праві власності чи є його часткою у спільній власності, або якими він забезпечений в законодавчо установленому порядку чи в якості благодійної або гуманітарної допомоги, на житло, яке є єдиним місцем проживання інваліда і належать йому на праві власності чи є його часткою у спільній власності, та земельну ділянку, на якій розташоване це житло та яка є прилеглою до нього. Зазначене положення також поширюється на зазначене майно боржника у випадках, коли ним користується член його сім’ї, який має відповідну інвалідність.

Зокрема, пропонується внести зміни до пункту 13 статті 20 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", якими  пропонується пункт 13 доповнити новим абзацом такого змісту :

"На автомобілі, якими особи, віднесені до категорії 1 (пункт 1 статті 14), з числа інвалідів вказаних категорій забезпечені в законодавчо встановленому порядку або в якості гуманітарної чи благодійної допомоги або які придбані ними, не може бути звернуто стягнення за виконавчими документами, що визначають боржниками безпосередньо цих інвалідів".

Головне науково-експертне управління підтримує законодавчу ініціативу, спрямовану на підвищення захисту прав і законних інтересів осіб з інвалідністю.

Узагальнюючий висновок Головного науково-експертного управління: за результатом розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловленого зауваження.

Комітет Верховної Ради України з питань боротьби з організованої злочинністю і корупцією у своєму висновку зазначає, що проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

 

Враховуючи викладене, Комітет вирішив:

1. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження за інвалідами житла, технічних та інших засобів реабілітації, автомобілів, які забезпечують їх життєві потреби ( реєстр. № 4035а ).

2. Рішення Комітету направити до Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету

О.ЛУКАШУК

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку