РІшення Комітету 28/9 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення розрахунків за енергоносії)" (реєстр. № 4265а від 08.07.2014 р., внесений народним депутатом України Коржем П.П.)

Опубліковано 19 серпня 2014, о 11:33

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

від 23 липня 2014 року                                                                             № 28/9

 

 

 

Про проект закону про внесення змін

до деяких законів України (щодо
удосконалення розрахунків за енергоносії)

(реєстр. № 4265а від 08.07.2014 р.)

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, відповідно до предметів відання, розглянув проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення розрахунків за енергоносії) (реєстр. № 4265а від 08.07.2014 р.), внесений народним депутатом України Коржем П.П., та відзначає.

На думку суб‘єкта законодавчої ініціативи, метою прийняття законопроекту є впровадження механізму зарахування коштів, що вносяться за теплову енергію (для виробництва якої використовується природний газ, що постачається гарантованим постачальником), на поточні рахунки із спеціальним режимом використання теплопостачальних та теплогенеруючих організацій для проведення розрахунків за використаний природний газ.

Законопроектом пропонується внесення змін до Законів України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», «Про теплопостачання» та «Про питну воду та питне водопостачання» щодо: врегулювання повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг стосовно затвердження нормативів розподілу коштів з рахунків із спеціальним режимом використання; запровадження поточних рахунків із спеціальним режимом використання, призначених для зарахування коштів, що вносяться споживачами послуг з централізованого водопостачання та (або) водовідведення для проведення розрахунків за спожиту електроенергію та інших розрахунків; виключення норм, які передбачають наявність спеціальних рахунків для виконання інвестиційних програм; визначення базових принципів для встановлення нормативів відрахування коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання як плата за теплову енергію, послуги з водопостачання/водовідведення.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що в цілому аргументи на користь прийняття законопроекту, наведені у супровідних документах, є достатньо обґрунтованими. Одночасно зауважує, що норми проекту, за якими нормативи відрахування коштів мають забезпечувати перерахування на поточний рахунок підприємств централізованого водопостачання та (або) водовідведення, теплопостачальної (теплогенеруючої) організації коштів, необхідних для забезпечення в повному обсязі оплати праці, податків, видатків на обслуговування отриманих кредитів, витрат на виконання аварійних ремонтів (відповідні зміни до законів України «Про питну воду та питне водопостачання» та «Про теплопостачання»), певною мірою є декларативними, оскільки питання повноти відшкодування відповідних витрат безпосередньо пов’язане з питанням тарифів на відповідні послуги, які, відповідно до вимог чинного законодавства, мають бути економічно обґрунтованими.

За узагальнюючим висновком Головного науково-експертного управління - за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу.

 

Враховуючи зазначене, Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення розрахунків за енергоносії) (реєстр. № 4265а від 08.07.2014 р.), внесений народним депутатом України Коржем П.П.

 

2. Рішення направити Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                        О. ЛУКАШУК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку