Рішення Комітету 25/15 про Проект Постанови про Основні напрями бюджетної політики на 2015 рік (реєстр. № 4749 від 22.04.2014 р.), внесений Кабінетом Міністрів України

Опубліковано 11 червня 2014, о 12:51

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

 

від 4 червня 2014 р.                                                                № 25/15

 

Про проект Постанови про

Основні напрями бюджетної

політики на 2015 рік

(реєстр. №  4749 від 22.04.2014 р.)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув, відповідно до предметів відання, проект Постанови про Основні напрями бюджетної політики на 2015 рік (реєстр. №  4749 від 22.04.2014 р.), внесений Кабінетом Міністрів України, і відзначає.

Як видно із пояснювальної записки, Основні напрями бюджетної політики на 2015 рік розроблені відповідно до визначених пріоритетів Програми діяльності Кабінету Міністрів України з метою стабілізації економіки України у 2015 році та формування сприятливого макроекономічного середовища, проведення ефективної податково-бюджетної політики, дотримання жорсткої фінансової дисципліни, підвищення прозорості та раціональності бюджетного процесу.

На думку суб‘єкта законодавчої ініціативи, досягнення поставленої мети здійснюватиметься шляхом забезпечення у 2015 році економічного відновлення, закладення основ кардинальної реструктуризації економіки у напрямі інноваційної моделі - створення привабливого інвестиційного клімату, належних умов розвитку малого і середнього підприємництва, стимулювання національного бізнесу у створенні конкурентних товарів і послуг та їх виведення на міжнародні ринки, здійснення послідовної державної гуманітарної політики.

У пояснювальній записці зазначається, що проект постанови погоджено без зауважень Міністерством екології та природних ресурсів України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України надало до проекту постанови низку зауважень, серед яких, зокрема, щодо доцільності змістовного наповнення низки положень проекту, які стосуються податкової та бюджетної реформ, законодавче забезпечення яких передбачається здійснювати шляхом прийняття нових Податкового та Бюджетного кодексів. Одночасно зауважило, що Програмою діяльності Кабінету Міністрів України, відповідно якої розроблені Основні напрями бюджетної політики на 2015 рік, розробка нового Бюджетного кодексу України не передбачається.

Враховуючи зазначене, Комітет пропонує:

1.      Розділ «Основні завдання бюджетної політики»:

доповнити новими абзацами такого змісту:

«поліпшення пенсійного забезпечення та підвищення рівня соціального захисту малозабезпечених верств населення та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;»;

«подальше нарощування мінерально-сировинної бази».

2. Розділ «Пріоритетні завдання податкової та митної політики»:

після абзацу «удосконалення спеціальних режимів оподаткування для сільськогосподарських підприємств;» доповнити новим абзацом такого змісту: «удосконалення нормативів відрахування екологічного податку (крім податку за радіоактивні відходи) до спеціального фонду державного і місцевих бюджетів, а саме: зараховування до державного бюджету 30 відсотків екологічного податку та відповідно 70 відсотків - до місцевих бюджетів;».

3.          У розділі «Інші питання, вирішення яких необхідне для складення проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік»:

текст абзацу п‘ятого викласти у редакції: «інтеграція екологічної політики до соціально-економічного розвитку України з метою досягнення безпечного для здоров‘я людини стану навколишнього природного середовища»;

доповнити новим абзацем наступного змісту: «забезпечення виконання зобов’язань України, щодо грошових внесків до Чорнобильського фонду «Укриття» та Рахунку ядерної безпеки».

 

Комітет    в и р і ш и в :

1. Рекомендувати Комітету з питань бюджету при розгляді проекту Постанови про Основні напрями бюджетної політики на 2015 рік (реєстр. №  4749 від 22.04.2014 р.) врахувати зауваження, викладені в мотивувальній частині рішення Комітету.

2. Рішення направити Комітету з питань бюджету.

 

Перший заступник

Голови Комітету

О. ЛУКАШУК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку