Рішення Комітету № 6/ щодо проекту Закону про внесення змін до статті 17-3 Закону України "Про електроенергетику" щодо покращення умов для виробництва електроенергії з енергії вітру (№ 1457)

Опубліковано 19 січня 2015, о 12:57

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА

ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

 

від 14 січня 2015 року                                   № 6/

 

Щодо проекту Закону про внесення змін

до статті 17-3 Закону України "Про

електроенергетику" щодо покращення

умов для виробництва електроенергії

з енергії вітру (реєстр. № 1457)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув проект Закону про внесення змін до статті 17-3 Закону України "Про електроенергетику" щодо покращення умов для виробництва електроенергії з енергії вітру (реєстр. № 1457), поданий народними депутатами України Левченком Ю.В., Бубликом Ю.В., Осуховським О.І., Іллєнком А. Ю., Марченком О.О., Рудиком С.Я., і відзначає.

За задумом авторів законопроект розроблено з метою створення належних умов для виробництва в Україні електричної енергії з енергії вітру.

Фактично пропонується для об'єктів електроенергетики, у тому числі введених в експлуатацію черг будівництва електричних станцій (пускових комплексів), які виробляють електричну енергію з енергії вітру змінити розподіл фіксованих часток місцевої складової, зокрема скасувати її для лопатей і ротора за рахунок її збільшення для інших елементів без зміни її загального розміру.

По суті законопроекту відповідно до предметів відання Комітету слід зазначити, що сприяння розвитку альтернативної енергетики як екологічно чистої і безпаливної підгалузі енергетики, є одним із принципів державної політики в електроенергетиці, визначених статтею 5 Закону України "Про електроенергетику".

Проте відсутність фінансово-економічного обґрунтування та поглибленого аналізу наслідків скасування фіксованої частки місцевої складової для одних елементів об‘єктів вітроенергетики на користь інших не дає можливості зробити висновок щодо стимулювання чи стримування розвитку вітроенергетики у разі прийняття запропонованого законопроекту, а також щодо зміни інвестиційної привабливості відповідних проектів та впливу на стан навколишнього природного середовища при їх реалізації.

У частині фіксованої частки місцевої складової для вже введених в експлуатацію черг будівництва електричних станцій (пускових комплексів) запропонована редакція законопроекту потребує узгодження із статтею 58 Конституції України, згідно з якою Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

 

Зважаючи на викладене, Комітет      в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання  законопроекту про внесення змін до статті 17-3 Закону України "Про електроенергетику" щодо покращення умов для виробництва електроенергії з енергії вітру (реєстр. № 1457), поданого народними депутатами України Левченком Ю.В., Бубликом Ю.В., Осуховським О.І., Іллєнком А. Ю., Марченком О.О., Рудиком С.Я.

2. Рішення направити до Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

 

Голова Комітету        

М. Томенко

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку