Рішення Комітету № 4/8 "Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення доступу громадян до узбережжя водойм та посилення відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок, зокрема, у прибережних захисних смугах), реєстр.№ 1252"

Опубліковано 25 грудня 2014, о 23:25

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА

ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

від 24 грудня 2014 року                                   № 4/8

 

 

Про проект Закону (реєстр.№ 1050)

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення доступу громадян до узбережжя водойм та посилення відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок, зокрема, у прибережних захисних смугах)  (реєстр. № 1050 від 27.11.2014 р.), внесений народним депутатом України и Міщенком С.Г. і відзначає.

Проект спрямований на вдосконалення законодавчого регулювання відносин, пов‘язаних із забезпеченням вільного доступу громадян до прибережних смуг. Пропонується посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за самовільне зайняття земельних ділянок, у тому числі в зазначених зонах, встановити вимоги щодо забезпечення вільного проходу громадян до прибережних зон з метою гарантування кожному реалізації права на загальне водокористування.

Відповідні зміни пропонується внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Водного кодексу України.

Комітет підтримує необхідність посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та відзначає, що прийняття законопроекту сприятиме підвищенню ефективності здійснення державного контролю у сфері охорони довкілля.

Стосовно запропонованих змін до статті 88 Водного кодексу України Комітет відзначає наступне.

Водний кодекс України є базовим законодавчим актом, який регулює питання охорони, використання та відтворення водних ресурсів і зміни, які вносяться до нього стосовно водних об’єктів та земель водного фонду, мають узгоджуватись з іншими статтями та з відповідними статтями Земельного кодексу України.

Комітет вважає, що законопроект може бути підтриманий за умови врахування наступних зауважень:

виключити частину 3 законопроекту та винести зміни до статті 88 Водного кодексу в окремий законопроект, що забезпечить комплексний та збалансований підхід до врегулювання питання користування водними об’єктами та землями водного фонду;

зміни до частини третьої статті 88 (пункт 1) щодо збільшення ширини прибережної захисної смуги на один метр у залежності від крутизни схилу потребують експертного аналізу та розрахунків, оскільки ця вимога може розповсюдитись на територію існуючої забудови, зокрема населених пунктів, особливо у гірській місцевості;

пункт 2) викласти у такій редакції: «До прибережних захисних смуг забезпечується безперешкодний і безоплатний доступ громадян для загального водокористування, крім земельних ділянок, на яких розташовані гідротехнічні, гідрометричні та лінійні споруди, санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади, дитячі оздоровчі табори».

стосовно доступу до узбережжя морів Комітет висловлює застереження, що не завжди можна дотримуватись запропонованої автором частоти організації проходів, а це у свою чергу, може призвести до немотивованих санкцій з боку контролюючих органів та створить основу для корупційних дій.

Аналогічний законопроект був внесений на розгляд Верховної Ради України VII скликання  народним депутатом України С.Міщенком (реєстр. № 2362)  Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у своєму рішенні рекомендував за результатами розгляду у першому читанні направити на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловлює низку зауважень і пропозицій та зазначає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект  може бути прийнятий за основу.

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1.         Рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності проект Закону проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення доступу громадян до узбережжя водойм та посилення відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок, зокрема, у прибережних захисних смугах)  (реєстр. № 1050 від 27.11.2014 р.), внесений народним депутатом України и Міщенком С.Г. прийняти за основу.

2.         Рішення направити Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

 

Голова Комітету                                                 

М.Томенко

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку