Рішення Комітету № 4/11 "Про проект Закону про внесення змін та доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо мінімізації засмічення населених пунктів), реєстр.№ 1103"

Опубліковано 25 грудня 2014, о 23:29

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА

ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

 

від 24 грудня 2014 року                                   № 4/11

 

 

Про проект Закону (реєстр.№ 1103)

 

 

Розглянувши проект закону України про внесення змін та доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо мінімізації засмічення населених пунктів), поданий народними депутатами України Бубликом Ю.В., Левченком Ю.В., Осуховським О.І., Іллєнком А.Ю., Марченком О.О., Головком М.Й. (реєстр. № 1103), Комітет відмічає.

Законопроект спрямований на створення дієвого механізму притягнення до відповідальності осіб, винних в умисному викиданні сміття у неналежних місцях (пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП) новою статтею 152-1 "Умисне викидання побутових відходів та сміття у неналежних місцях").

Комітет схвально відноситься до вдосконалення відповідної законодавчої бази і погоджується з тим, що на сьогодні існуючі розміри штрафів не завжди виконують тієї попереджувальної та виховної функції, яка закладена в основу адміністративної відповідальності.

Разом з тим,  потребує уточнення місце вчинення правопорушення, яким запропоновано "неналежне місце", адже у тексті статті йдеться "про викидання побутових відходів та сміття за межі інших ємностей, призначених для збирання, утилізації чи переробки побутових відходів та сміття в населених пунктах".

Відповідно до Закону України "Про відходи" існує поняття "побутові відходи", запропоноване авторами поняття "сміття" є уживаним у побуті поняттям відходів.

КУпАП 29 травня 2014 р. доповнений статтею 152-1, відповідно до якої адміністративним правопорушенням визнається порушення правил паркування транспортних засобів, отже нова стаття потребує іншої нумерації.

Також Комітет звертає увагу, що Законом України від 21.01.2010 р.    № 1825-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами" внесені зміни до статті 82 (Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення) та 152 (Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів) КУпАП, якими вже передбачена адміністративна відповідальність за аналогічні правопорушення. Цим же Законом органам внутрішніх справ надано право складати протоколи про адміністративні правопорушення, визначеними статтею 152 Кодексу (зміни до пп. 1 та 9 статті 255 "Особи, які мають право склади протоколи про адміністративні правопорушення").

Окрім цього, за викидання сміття із автомобільного та електротраспорту (у тому числі і в межах населених пунктів) відповідальність встановлюється частиною другою статті 119 КУпАП.

Тобто, у разі прийняття запропонованих проектом змін, утвориться конкуренція нової статті 152-1 із зазначеними вище статтями КУпАП, що ускладнить їх практичну реалізацію.

У цьому контексті слід також відзначити, що співвідношення санкції статті 152-1 КУпАПредакції законопроекту) та зазначених вище чинних статей КУпАП суттєво відрізняються.

Враховуючи викладене та з метою дотримання принципів юридичної визначеності, яке передбачає чіткість, доступність та передбачуваність норм і врахування висловлених зауважень,

 

Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності за результатом розгляду у першому читанні проект закону України про внесення змін та доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо мінімізації засмічення населених пунктів) повернути на доопрацювання суб’єктам законодавчої ініціативи.

 

2. Висновок направити до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

 

Голова Комітету                                                 

М.Томенко

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку