Рішення Комітету № "Про проект Закону про внесення зміни до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" щодо відновлення порушених прав учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (№ 1338)

Опубліковано 19 січня 2015, о 12:44

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА

ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

 

від 14 січня 2015 року                                  

 

Про проект Закону про внесення зміни

до статті 13 Закону України

"Про пенсійне забезпечення осіб,

звільнених з військової служби,

та деяких інших осіб" щодо

відновлення порушених прав учасників

ліквідації наслідків аварії

на Чорнобильській АЕС (реєстр. № 1338)

 

Розглянувши, відповідно до предметів відання, проект Закону України про проект Закону про внесення зміни до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" щодо відновлення порушених прав учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (реєстр. № 1338 від 10.12.2014 р.), внесений народним депутатом України Королевською Н.Ю., Комітет відмічає.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, згідно з якими врегульовується питання поновлення раніше діючої норми щодо збільшення розміру пенсії за вислугу років особам, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС під час проходження служби і віднесені в установленому законом порядку до категорії 1 - на 10 процентів, а віднесеним до категорій 2 та 3 – на 5 процентів відповідних сум грошового забезпечення.

У проекті закону пропонується відновити надбавку до пенсії учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з числа військовослужбовців, яка була передбачена пунктом  "в" частини першої статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб",  яка була скасована Законом України "Про внесення змін до деяких законів України з  питань пенсійного забезпечення та соціального захисту військовослужбовців" від  4 квітня 2006 року  № 3591-IV.

На думку автора законодавчої ініціативи, прийняття законопроекту частково вирішить проблему підвищення соціальної захищеності 15 196 осіб з числа колишніх військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які під час служби брали безпосередню участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, забезпечить виконання державою взятих на себе зобов’язань з реального захисту їх прав.

Комітет рекомендує переглянути термін набрання чинності, оскільки відповідно  до вимог частини третьої статті 27 Бюджетного кодексу України, закони  України,  які впливають на формування доходної чи видаткової  частини бюджетів, повинні бути офіційно оприлюднені до 15  серпня  року,  що  передує  плановому.  В  іншому  разі  норми відповідних  законів,  що  впливають на формування доходної та/або видаткової  частини  бюджетів,  застосовуються  не  раніше початку бюджетного   періоду,   наступного  за  плановим.

 

Враховуючи викладене, Комітет вирішив:

1. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України  з питань національної безпеки і оборони внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про направлення на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи проекту Закону України про проект Закону про внесення зміни до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" щодо відновлення порушених прав учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (реєстр. № 1338).

 2. Рішення Комітету направити до Комітету з питань національної безпеки і оборони.

 

 

Голова Комітету                                                  

М.ТОМЕНКО

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку