Рішення Комітету № щодо проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення боротьби з браконьєрством та захисту навколишнього середовища (реєстр. № 1586)

Опубліковано 19 січня 2015, о 12:18

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА

ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

 

від 14 січня 2015 року                                  

 

щодо проекту Закону про внесення

змін до Кодексу України про

адміністративні правопорушення

щодо посилення боротьби

з браконьєрством та

захисту навколишнього середовища

(реєстр. № 1586)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, відповідно до предметів відання,   розглянув проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення боротьби з браконьєрством та захисту навколишнього середовища (реєстр.№1586), поданий народними  депутатами України Купрієнком О.В. і Геращенком А.Ю. та відзначає наступне.

Законопроектом пропонується розширити перелік осіб, що мають  право фіксувати правопорушення передбачені відповідними статтями КУпАП, шляхом доповнення новим пунктом 19: «посадові особи та єгері користувачів мисливських угідь (статті 65, 65-1, 66, 72, 73, 77, 77-1, 85, 85-1)».

Як свідчить практика, позбавлення посадових осіб користувачів мисливських угідь - приватних мисливських господарств в 2012 році права складати протоколи про адміністративні правопорушення призвело до значного збільшення випадків браконьєрства. 

Крім того, надання права єгерській службі складати протоколи про правопорушення, пов’язані зі знищенням флори і фауни, значно поліпшить екологічну ситуацію.

Даний законопроект, як зазначено у пояснювальній записці, спрямований на розширення прав користувачів мисливських угідь для збереження природних ресурсів та підвищення рівня відповідальності за порушення, пов’язані з нанесенням шкоди навколишньому середовищу. 

Погоджуючись з наданням права єгерській службі складати протоколи про правопорушення, пов’язані з нанесенням шкоди навколишньому середовищу, вважаємо за необхідне уточнити термін «посадові особи», визначивши його саме для цілей даного виду правопорушень.

 

Враховуючи викладене вище, Комітет вирішив:

 

1. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення боротьби з браконьєрством та захисту навколишнього середовища (реєстр.№1586), поданий народними  депутатами України Купрієнком О.В. і Геращенком А.Ю., за результатами розгляду у першому читанні повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

 

2. Прийняте рішення направити Комітету з питань забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

Голова Комітету                                                                      

М.Томенко

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку