Рішення Комітету № 6/20 "Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скорочення переліку державних нагород, розширення обсягу прав нагороджених осіб, встановлення обмежень у нагородженні державними нагородами певних суб'єктів) (№ 1451)

Опубліковано 16 січня 2015, о 13:24

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА

ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

 

від 14 січня 2015 року                                   № 6/20

 

Про проект Закону                                                                                

(реєстр. № 1451)                                                                              

 

 

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скорочення переліку державних нагород, розширення обсягу прав нагороджених осіб, встановлення обмежень у нагородженні державними нагородами певних суб’єктів) (реєстр. № 1451 від 12.12.2014 р.) внесений народним депутатом України Власенком С.В., відзначає таке.

Метою прийняття законопроекту є відновлення особливої цінності державних нагород України та їхньої значимості у суспільстві, досягнення справедливості при нагородженні державними нагородами, усунення невиправданих переваг та дискримінацій представників різних професій при нагородженні їх державними нагородами, подолання дисбалансу у системі державних нагород України, а також закріплення невідчужуваного права громадян на відмову від державної нагороди.

Законопроектом передбачається внесення змін до цілого ряду Законів України, а саме: "Про державні  нагороди України», «Про державну службу", "Про дипломатичну службу", "Про затвердження Дисциплінарного статуту Митної служби України", "Про затвердження Дисциплінарного статуту органів внутрішніх справ України", "Про затвердження Дисциплінарного статуту Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України", "Про судоустрій і статус суддів" та "Про затвердження Дисциплінарного статуту служби цивільного захисту" в частині вилучення статті 37, а саме: "За мужність і відвагу, виявлені під час виконання службових обов'язків, зразкове управління підрозділами цивільного захисту, високі показники у професійній підготовці, оволодінні технікою, інші заслуги особи рядового і начальницького складу в установленому законом порядку можуть бути представлені до присвоєння почесних звань та нагородження державними нагородами України і відзнаками Президента України".

Крім цього, автором законопроекту пропонується із статті 38 Закону України "Про затвердження Дисциплінарного статуту служби цивільного захисту" норму, що стосується представлення до державних та урядових нагород України осіб рядового і начальницького складу органів та  підрозділів цивільного  захисту.

Комітет звернув увагу на неправильне написання Закону України "Про затвердження Дисциплінарного статуту служби цивільного захисту", оскільки в Відомостях Верховної Ради України (ВВР), 2009, № 29, ст.398  він зареєстрований як Закон України "Про Дисциплінарний статут служби цивільного захисту". Це ж стосується написання і інших законів, що стосуються Статутів. 

Також Комітет відзначає, що в пояснювальній записці до законопроекту відсутнє обґрунтування до Законів України "Про затвердження Дисциплінарного статуту Митної служби України", "Про затвердження Дисциплінарного статуту органів внутрішніх справ України", "Про затвердження Дисциплінарного статуту Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України" та "Про затвердження Дисциплінарного статуту служби цивільного захисту".

Крім цього, Головне науково - експертне управління звертає увагу на те, що зміни, які вносяться до законів України «Про Дисциплінарний статут митної служби України», «Про Дисциплінарний статут Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України» втратили чинність на підставі законів України № 406-VII від 04.07.2013 р. та № 1194-VII від 09.04.2014 р.

Прийняття проекту Закону не потребує додаткових витрат з державного та місцевих бюджетів.

Головне науково - експертне управління вважає, що  проблеми відновлення цінності та суспільної значимості державних нагород, про які йдеться в пояснювальній записці, доцільно вирішувати не шляхом встановлення заборони щодо нагородження відповідних категорій державних службовців державними нагородами, а шляхом неухильного дотримання відповідних положень нагородного законодавства, що, зокрема, визначають порядок добору кандидатур для нагородження державними нагородами України та пропонує за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

 

 

Зважаючи на викладене, Комітет  в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, за результатами розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скорочення переліку державних нагород, розширення обсягу прав нагороджених осіб, встановлення обмежень у нагородженні державними нагородами певних суб’єктів) (реєстр. № 1451 від 12.12.2014 р.) внесений народним депутатом України Власенком С.В., за результатами у першому читанні відхилити.

2. Висновок направити Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

 

Голова Комітету                                                

М. Томенко

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку