Рішення Комітету № 6/6-1 про проект Закону "Про про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо збору за операції поводження з відходами), № 1622

Опубліковано 17 січня 2015, о 20:39

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА

ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

 

від 14 січня 2015 року                                   № 6/6-1

 

Про проект Закону № 1622                                                                     

 

Розглянувши проект закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо збору за операції поводження з відходами), поданого народними депутатами України Дерев’янком Ю.Б., Пацканом В.В., Івченком В.Є., Сусловою І.М., Горватом Р.І. (реєстр. № 1622), Комітет відмічає.

Проектом закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збору за операції поводження з відходами (реєстр. № 1623) пропонується встановити збір за операції поводження з відходами. Відповідно до цього названий збір спрямовується до бюджетів міст, селищ і сіл і вносяться відповідні зміни до Бюджетного кодексу України.

Комітет звертає увагу на наступне.

Законом України від 21.01.2010 № 1825-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами" запроваджено обов’язок фізичних і юридичних осіб укласти договір на надання послуг із вивезення побутових відходів та впроваджувати роздільне збирання побутових відходів.

Згідно із частиною другою статті 351 Закону України "Про відходи" власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, житлових будинків, земельних ділянок укладають договори з юридичною особою, яка в установленому порядку визначена виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату таких послуг та забезпечують роздільне збирання побутових відходів.

У зв’язку з прийняттям законів України від 02.10.2012 № 5400-IV "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання у сфері комунальних послуг" та від 02.10.2012 № 5402-IV "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму правового регулювання та посилання відповідальності у сфері поводження з відходами" послуги з вивезення побутових відходів розмежовані на послугу з вивезення побутових відходів (збирання, зберігання та перевезення), послугу з перероблення побутових відходів та послугу з їх захоронення.

Виходячи із встановленого статтею 13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" розподілу житлово-комунальних послуг залежно від функціонального призначення послуги з перероблення та захоронення побутових відходів не належать до житлово-комунальних послуг.

Таким чином, виникла неврегульованість на законодавчому рівні положень щодо оплати послуг з перероблення та захоронення побутових відходів.

Запровадження збору за операції поводження з відходами без внесення відповідних змін до законів України "Про відходи" та "Про житлово-комунальні послуги" може ще більше ускладнити його застосування.

 

Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань бюджету проект закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо збору за операції поводження з відходами) повернути на доопрацювання суб’єктам законодавчої ініціативи.

 

2. Висновок направити до Комітету з питань бюджету.

          

 

Голова Комітету                                                

М. Томенко

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку