Рішення Комітету № 6/13 "Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утримання охоронних зон магістральних та промислових трубопроводів (№ 1414)"

Опубліковано 17 січня 2015, о 20:17

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА

ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

від 14 січня 2015 року                                   № 6/13

 

 

Про проект Закону (реєстр. № 1414)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув, відповідно до предметів відання, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утримання охоронних зон магістральних та промислових трубопроводів (реєстр. № 1414 від 11.12.2014 р.), внесений народними депутатами України Сольваром Р.М., Безбахом Я.Я., і відзначає.

Метою законопроекту, на думку суб‘єктів права законодавчої ініціативи, є забезпечення упередження виникненню аварійних ситуацій, упорядкування отримання спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів при здійсненні робіт в охоронних зонах магістральних та промислових трубопроводів.

Законопроектом пропонується внесення змін до Земельного кодексу та Лісового кодексу України. Як зазначено у пояснювальній записці, запропоновані законопроектом зміни спрямовані на упорядкування дій суб‘єктів господарювання та лісокористувачів і власників (орендарів) земельних ділянок в охоронних зонах об‘єктів магістральних та промислових трубопроводів.

Комітет зазначає, що запропоновані законопроектом зміни до статті 73 (Землі трубопровідного транспорту) Земельного кодексу України фактично уточнюють та приводять у відповідність положення статті 73 Земельного кодексу України до положень статті 1 (Визначення термінів) Закону України «Про правовий режим земель охоронних зон об‘єктів магістральних трубопроводів», статті 1 (Визначення термінів) і статті 11 (Землі трубопровідного транспорту) Закону України «Про трубопровідний транспорт».

Запропоновані законопроектом зміни до статті 70 (Заготівля деревини) Лісового кодексу України та доповнення цього Кодексу новою статтею 1021 (Особливості охорони, захисту, використання та відтворення лісів на земельних ділянках в охоронних зонах магістральних трубопроводів та газорозподільних мереж) спрямовані на приведення у відповідність положень статті 70 Лісового кодексу України до статті 15 (Права підприємств магістральних трубопроводів в охоронних зонах об‘єктів магістральних трубопроводів при проведенні капітальних та інших планових робіт) та статті 20 (Особливості провадження господарської та іншої діяльності на землях охоронних зон об‘єктів магістральних трубопроводів) Закону України «Про правовий режим земель охоронних зон об‘єктів магістральних трубопроводів».

Слід зазначити, що статтею 20 Закону України «Про трубопровідний транспорт» передбачена дисциплінарна, адміністративна, цивільна і кримінальна відповідальність за недотримання правил безпеки підприємствами трубопровідного транспорту, в тому числі екологічної безпеки.

У разі прийняття законопроекту, усувається існуюча у чинному законодавстві неузгодженість в положеннях щодо забезпечення правил безпеки підприємствами трубопровідного транспорту, в тому числі екологічної безпеки, а саме в частині видалення самосійних чагарників та дерев (насаджень) у межах просік, які прокладені згідно з проектами будівництва повітряних ліній електропередачі або магістральних трубопроводів й підвідних, розподільчих газопроводів та споруд на них, з метою підтримання їх у належному стані.

 

З огляду на зазначене, Комітет    в и р і ш и в :

 

1. Рекомендувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки щодо проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утримання охоронних зон магістральних та промислових трубопроводів (реєстр. 1414 від 11.12.2014 р.), поданий народними депутатами України Сольваром Р.М., Безбахом Я.Я., внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу.

 

2. Рішення направити Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

Голова Комітету

            Микола Томенко

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку