Рішення Комітету № 23/18 щодо законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо упорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату, реєстр. № 3038) і про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо справедливого розподілу рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату, реєстр. № 3038-1)

Опубліковано 16 жовтня 2015, о 21:21

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

від 07 жовтня 2015 р.                                                               № 23/18

 

 

Щодо законопроектів про внесення змін до

Бюджетного кодексу України (щодо упорядкування

системи надходження та використання коштів із

рентної плати за користування надрами для

видобування нафти, природного газу та газового

конденсату, реєстр. № 3038) і про внесення змін до

Бюджетного кодексу України (щодо справедливого

розподілу рентної плати за користування надрами

для видобування нафти, природного газу та

газового конденсату, реєстр. № 3038-1)

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув законопроекти про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо упорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату, реєстр. № 3038), поданий народними депутатами України Бєльковою О. В., Горватом Р. І., Продан О. П., Кривенком В. М.,

Євлаховим А. С., Капліним С. М., Сугоняком О. Л., Амельченком В. В., Насаликом І. С., Підлісецьким Л. Т., Шкварилюком В. В., Кацер-

Бучковською Н. В., Войціцькою В. М., Лопушанським А. Я., Онищенком О. Р., Кутовим Т. В., а також про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо справедливого розподілу рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату, реєстр. № 3038-1), поданий народним депутатом України Кулінічем О. І., і відзначає.

Метою обох законопроектів визначено розвиток адміністративно-територіальних одиниць та громад, на території яких проводиться видобуток вуглеводнів за рахунок зарахування частки відповідної рентної плати до місцевих бюджетів шляхом внесення змін до статей 29, 64, 66, 69 Бюджетного кодексу України.

При цьому законопроект (реєстр. № 3038) передбачає розподіл 5 відсотків рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату між обласним, районним і місцевим рівнем у співвідношенні 1,5 до 1,5 до 2.

Законопроект (реєстр. № 3038-1) передбачає збільшення до 90 відсотків зарахування до загального фонду Державного бюджету України рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (крім рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату з надр континентального шельфу і виключної (морської) економічної зони, яка зараховується до загального фонду державного бюджету у повному обсязі) з подальшим розподілом 10 відсотків рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату з надр на материковій частині України між обласним, районним і місцевим рівнем у співвідношенні 4 до 5 до 1.

При цьому невизначеними залишаються джерела 15 відсотків надходжень до загального фонду бюджету Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів та міських бюджетів міст Києва та Севастополя, а також нерозподіленими 10 відсотків надходжень рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення крім рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату.

До обох законопроектів авторами не надано фінансово-економічного обґрунтування запропонованих змін, в тому числі обґрунтування необхідності і достатності частки рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин, що пропонується спрямувати на обласний, районний і місцевий рівень для забезпечення можливості вирішення питань соціально-економічного розвитку територій та відновлення інфраструктури внаслідок користування надрами та транспортування корисних копалин.

Відповідно до вимог частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, у разі внесення законопроекту, проекту іншого акта, прийняття якого призведе до зміни показників бюджету (надходжень бюджету та/або витрат бюджету), до законопроекту має бути додане фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки). Авторами не надано такого обґрунтування.

Виходячи з необхідності розвитку мінерально-сировинної бази внесення відповідних змін до законодавства, що регулює питання розподілу коштів державного бюджету України, має враховувати потреби геологічної галузі, виходячи з перспектив забезпечення надходження до бюджету необхідних коштів для її підтримки.

Оскільки положення законопроекту у разі його прийняття матимуть вплив на показники бюджету, то у частині набрання чинності він має бути приведений у відповідність до вимог частини 3 статті 27 Бюджетного кодексу, згідно з якою Закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються:

не пізніше 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку планового бюджетного періоду;

після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

 

Зважаючи на викладене, Комітет      в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань бюджету внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо упорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату, реєстр.

№ 3038), поданий народними депутатами України Бєльковою О. В.,

Горватом Р. І., Продан О. П., Кривенком В. М., Євлаховим А. С.,

Капліним С. М., Сугоняком О. Л., Амельченком В. В., Насаликом І. С., Підлісецьким Л. Т., Шкварилюком В. В., Кацер-Бучковською Н. В.,

Войціцькою В. М., Лопушанським А. Я., Онищенком О. Р., Кутовим Т. В., а законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо справедливого розподілу рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату, реєстр. № 3038-1), поданий народним депутатом України Кулінічем О. І. запропонувати відхилити.

2. Рішення направити до Комітету з питань бюджету.

 

 

 

Голова Комітету                                                           

М. ТОМЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку