Рішення Комітету №№ 39/11 від 1 червня 2016 р. щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення енергоефективності в освітленні, реєстр. № 3245, доопрацьований)

Опубліковано 06 червня 2016, о 08:54

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

від 1 червня 2016 р.  № 39/11

 

Щодо проекту Закону про внесення змін
до деяких законодавчих актів України
(щодо поліпшення енергоефективності в
освітленні, реєстр. № 3245, доопрацьований)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення енергоефективності в освітленні, реєстр. № 3245, доопрацьований), поданий народними депутатами України Недавою О. А., Рибаком І. П., Бабак А. В. і Рябчиним О. М. і відзначає.

Метою законопроекту визначено гармонізацію положень Закону України "Про енергозбереження" з вимогами рамкових документів у сфері енергоефективності ЄС, створення правових, економічних, екологічних та організаційних засад запровадження енергоефективності в освітленні, реалізацію положень Угоди про коаліцію депутатських фракцій "Європейська Україна").

По суті законопроекту відповідно до предметів відання Комітету слід зазначити, що збільшення енергоефективності джерел світла в Україні сприятиме зменшенню забруднення довкілля і більш ощадливому використанню природних ресурсів.

Авторами суттєво доопрацьовано законопроект, проте до нього можна висловити такі застереження.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту саме виключно у Технічних регламентах (актах європейського зразка), визначаються вимоги позначок, пакування, маркування чи етикетування. Відповідно до вимог статті 9 Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" цілями прийняття технічних регламентів, які передують забезпеченню енергоефективності, є захист життя та здоров’я людей, тварин і рослин, охорона довкілля та природних ресурсів. Тому було б доцільно привести у відповідність із зазначеними положеннями Закону України формулювання пункту 7 статті 1 розділу І законопроекту.

Потребує уточнення формулювання підпункту 3 пункту 7 статті 1 розділу І законопроекту. Зокрема, згідно з відповідним Технічним регламентом енергетичне маркування є інформуванням споживача про рівень ефективності споживання продуктом енергетичних та інших основних ресурсів, а також наданням додаткової інформації шляхом використання енергетичної етикетки. Потребує додаткових пояснень положення абзацу першого зазначеного підпункту, яким чином енергетичне маркування повинно передбачати динамічні стимули для постачальників для подальшого поліпшення енергоефективності освітлювальних приладів та прискорення переходу ринку на використання енергоефективних технологій. Крім того, потребує уточнень змістовне навантаження абзаців 2 і 3 цього підпункту.

Також було б доцільно уточнити формулювання визначень понять "енергоефективність", "освітлювальний прилад" та "поліпшення енергоефективності", пов‘язані з науково обґрунтованим поліпшенням адаптованого перекладу відповідних норм Європейського законодавства.

Відповідно до частини 8 статті 90 Регламенту Верховної Ради України, якщо для реалізації положень поданого законопроекту після його прийняття необхідні зміни до інших законів, такі зміни мають викладатися в розділі "Перехідні положення" цього законопроекту або в одночасно внесеному його ініціатором окремому законопроекті. Доповнення Перехідними положеннями чинного Закону України не передбачається. Крім того, частиною 8 статті 90 Регламенту Верховної Ради України також визначено, що до законопроекту додається перелік законів та інших нормативних актів, прийняття або перегляд яких необхідно здійснити для реалізації положень законопроекту в разі його прийняття. Запровадження положень законопроекту вимагатиме змін до нормативно-правових актів, про що зазначено у Прикінцевих положеннях до законопроекту, проте супровідні документи не містять зазначеного переліку.

 

Зважаючи на викладене, Комітет      в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення енергоефективності в освітленні, реєстр. № 3245, доопрацьованого), поданого народними депутатами України Недавою О. А., Рибаком І. П., Бабак А. В. і Рябчиним О. М.

2. Рішення направити до Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

 

Перший заступник Голови Комітету

А. Дирів

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку