Рішення Комітету № 39/12 від 1 червня 2016 р. щодо проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо збільшення доходів місцевих бюджетів шляхом зміни зарахування екологічного податку та рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин, реєстр № 4705)

Опубліковано 06 червня 2016, о 08:51

РІШЕННЯ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

від 1 червня 2016 р.                                                                                                                   № 39/12

 

Щодо проекту Закону про внесення змін до
Бюджетного кодексу України (щодо збільшення
доходів місцевих бюджетів шляхом зміни
зарахування екологічного податку та рентної
плати за користування надрами для видобування
корисних копалин, реєстр № 4705)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо збільшення доходів місцевих бюджетів шляхом зміни зарахування екологічного податку та рентної плати за користування надрами для видобування
корисних копалин, реєстр № 4705), поданий народними депутатами України Вілкулом О. Ю., Павловим К. Ю., Колєсніковим Д. В., Гальченком А. В. і відзначає.

Метою законопроекту визначено збільшення доходів місцевих бюджетів через зарахування у повному обсязі екологічного податку (крім екологічного податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів), що сплачується (перераховується) до спеціальних фондів місцевих бюджетів та зарахування 50 відсотків рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (крім рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату) до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування за місцезнаходженням (місцем розташування) корисних копалин.

Фактично пропонується зменшити зарахування до складу доходів загального фонду Державного бюджету України:

з 75 до 25 відсотків рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення і 50 відсотків зазначеної рентної плати, що справляється в містах Києві та Севастополі (крім рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату, яка зараховується до загального фонду державного бюджету в повному обсязі);

з 20 відсотків до нуля екологічного податку крім екологічного податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад встановлений особливими умовами ліцензії строк.

При цьому доходи загального фонду бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, міст Києва та Севастополя, районних бюджетів, бюджетів об'єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад пропонується збільшити за рахунок збільшення зарахування до відповідних бюджетів місцевого самоврядування за місцезнаходженням (місцем розташування) корисних копалин з 25 до 50 відсотків рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (крім рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату).

Також пропонується спрямувати до доходів загального фонду бюджетів міст районного значення, сільських, селищних бюджетів 50 відсотків рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (крім рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату) із зарахуванням такої плати до відповідних бюджетів місцевого самоврядування за місцезнаходженням (місцем розташування) корисних копалин.

При цьому екологічний податок (крім того, що справляється за утворення радіоактивних відходів, включаючи вже накопичені, та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад встановлений особливими умовами ліцензії строк) повністю зараховується до сільських, селищних, міських бюджетів, бюджетів об'єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, бюджетів міст Києва та Севастополя.

Запропоновані зміни не враховують вимоги пункту 4 Прикінцевих положень Податкового кодексу України у частині зарахування частини екологічного податку (з 2014 року – 50 відсотків) до спеціального фонду Державного бюджету України із спрямуванням таких коштів на фінансування виключно цільових проектів екологічної модернізації підприємств у межах сум сплаченого ними екологічного податку у порядку, що встановлюватиметься Кабінетом Міністрів України.

Також авторами законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування запропонованих змін, в тому числі обґрунтування необхідності і достатності для потреб відповідних бюджетів коштів екологічного податку і частки рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення, що пропонується спрямувати до доходів бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим, обласного та районного значення, міст Києва та Севастополя, районних, сільських, селищних, міських бюджетів, бюджетів об'єднаних територіальних громад. Відповідно до вимог частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, у разі внесення законопроекту, проекту іншого акта, прийняття якого призведе до зміни показників бюджету (надходжень бюджету та/або витрат бюджету), до законопроекту має бути додане фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки). Наявність зазначеного обґрунтування є підставою для складення відповідних висновків щодо доцільності його прийняття.

Крім того, внесення відповідних змін до чинного законодавства, що регулює питання розподілу коштів державного бюджету України, пов‘язані з надрокористуванням, має враховувати потреби геологічної галузі, виходячи з перспектив забезпечення бюджетних надходжень, необхідних для її підтримки.

 

Зважаючи на викладене, Комітет      в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань бюджету внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо збільшення доходів місцевих бюджетів шляхом зміни зарахування екологічного податку та рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин,
реєстр № 4705), поданого народними депутатами України Вілкулом О. Ю., Павловим К. Ю., Колєсніковим Д. В., Гальченком А. В.

2. Рішення направити до Комітету з питань бюджету.

 

 

Перший заступник Голови Комітету

А. Дирів

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку