Рішення Комітету № 46/7 від 06 жовтня 2016 року щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування, використання та незаконні операції з корисними копалинами загальнодержавного значення (реєстр. № 5099)

Опубліковано 07 жовтня 2016, о 10:22

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

від 6 жовтня 2016 р. № 46/7

 

 

Щодо проекту Закону про внесення змін до
деяких законодавчих актів України щодо
посилення відповідальності за незаконне
видобування, використання та незаконні
операції з корисними копалинами загально-
державного значення (реєстр. № 5099)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування, використання та незаконні операції з корисними копалинами загальнодержавного значення (реєстр. № 5099), поданий народними депутатами України Карпунцовим В. В. та Мельничуком І. І., і відзначає.

Метою законопроекту визначено встановлення адекватної відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин, незаконне використання та операції з ними, що слугуватиме превентивним механізмом для зменшення негативних наслідків від вчинення зазначеного злочину. Зокрема запропоновано доповнити Кримінальний кодекс України статтею, у якій визначити кваліфіковані склади злочинів та встановити відповідальність не лише за видобуток корисних копалин, а й за їх незаконне використання чи операції з ними, шляхом підвищення санкцій, посилити відповідальність за незаконні дії з корисними копалинами із застосуванням штрафних санкцій від 17000 до 850000 грн., встановити кримінальну відповідальність службових осіб за сприяння незаконним діям, пов’язаним з незаконним видобутком та обігом корисних копалин, а також внести відповідні зміни до статті 57 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статті 240 Кримінального кодексу України.

Ідея посилення відповідальності за порушення правового режиму використання природних ресурсів заслуговує на підтримку.

Проте законопроектом запропоновано посилення кримінальної відповідальності тільки корисних копалин загальнодержавного значення.

За інформацією Держгеонадр на території, наприклад, тільки Сумської області налічується понад 50 місць самовільного користування надрами щодо корисних копалин місцевого значення, зокрема щодо піску, суглинку, гіпсу, вапняку тощо. Такий незаконний видобуток корисних копалин не дає надходжень до обласного і державного бюджету, а також створює загрозу безпеці і життю людей внаслідок нещасних випадків на незаконних виробках. При утворенні незаконного кар'єру заходи з рекультивації не проводяться, а занедбаний кар'єр, як правило, перетворюється на несанкціоноване звалище.

Врегулювання питання диференційованого підвищення відповідальності за незаконне поводження з усіма корисними копалинами, зокрема корисними копалинами місцевого значення, могло б забезпечити єдиний, системний підхід до запобігання злочинам у сфері надрокористування.

Слід зазначити, що у Верховній Раді України також зареєстровано законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування, використання бурштину, незаконні операції, у тому числі переміщення його через митний кордон України (реєстр. № 5096). Враховуючи, що бурштин також є корисною копалиною загальнодержавного значення, було б доцільно узгодити зазначені законопроекти між собою і запропонувати єдине комплексне вирішення порушених у них питань.

 

Зважаючи на викладене, Комітет      в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування, використання та незаконні операції з корисними копалинами загальнодержавного значення (реєстр. № 5099), поданого народними депутатами України Карпунцовим В. В. та Мельничуком І. І.

2. Рішення направити до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету

 

А. Дирів

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку