Рішення Комітету № 47/5 від 19 жовтня 2016 року щодо проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами (реєстр. № 5199)

Опубліковано 24 жовтня 2016, о 16:32

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,  ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

від 19 жовтня 2016 року                   № 47/5

 

 

Про проект Закону про внесення змін

до Кримінального кодексу України

щодо посилення кримінальної відповідальності

за жорстоке поводження з тваринами

(реєстр. № 5199)

 

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, поданий народним депутатом України Дейдеєм Є.С. (реєстр. № 5199 від 30.09.2016 р.), Комітет відмічає.

Метою законопроекту є необхідність удосконалення правових положень, які встановлюють кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Для досягнення вказаної мети запропоновано практичні кроки із забезпечення нормативного фундаменту для правової оцінки та призначення відповідного покарання не лише за знущання над хребетною твариною із застосуванням жорстоких методів, але й за виготовлення та розповсюдження матеріалів із закликами до таких діянь.

Із метою реалізації вказаних завдань проектом Закону передбачається внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

Так, у статті 299 указаного нормативно-правового акту пропонується передбачити кримінальну відповідальність за:

- виготовлення з метою розповсюдження матеріалів із закликами до жорстокого поводження з твариною, яка відноситься до хребетних, чи до спричинення такій тварині смерті, або розповсюдження таких матеріалів, передбачивши відповідальність у вигляді штрафу від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців;

- знущання над твариною, вчинене із застосуванням жорстоких методів, передбачивши відповідальність за це у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років;

- знущання над твариною, вчинене у присутності малолітньої особи, повторно або групою осіб, або, якщо воно спричинило каліцтво чи смерть тварини, передбачивши відповідальність за це у вигляді позбавлення волі на строк до чотирьох років.

На думку суб'єкта права законодавчої ініціативи прийняття цього законопроекту сприятиме удосконаленню правових положень, які встановлюють кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, створить нормативний фундамент для адекватної правової оцінки актуальних і таких, що викликають справедливе обурення з боку суспільства, правопорушень, підвищить превентивний потенціал відповідних приписів Кримінального кодексу України, що, у свою чергу, сприятиме запобіганню вчиненню таких діянь у майбутньому.

Підтримуючи необхідність запровадження посиленої відповідальності за ці дії та враховуючи те, що на розгляді у Верховній Раді України знаходиться ряд аналогічних законопроектів про посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами (реєстр. №№ 2687 від 21.04.2015 р., 4082 від 16.02.2016 р., 4895 від 05.05.2016 р., 4895-1 від 13.07.2016 р.),

 

Комітет вирішив:

 

1 Запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Комітет внести пропозицію суб'єктам законодавчої ініціативи про підготовку узгодженого законопроекту із зазначеного питання з питання посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

2. Висновок направити до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету

 

А.Дирів

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку