Рішення Комітету № 42/11 від 12 липня 2016 р. про проект Закону України про внесення змін до розділу IX "Рентна плата" Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування рентною платою (реєстр. № 4850)

Опубліковано 14 липня 2016, о 09:52

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

від 12 липня 2016 р.                                                                                             № 42/11

 

Щодо проекту Закону про внесення змін
до розділу IX "Рентна плата" Податкового
кодексу України щодо деяких питань
оподаткування рентною платою (реєстр. № 4850)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув проект Закону про внесення змін до розділу IX "Рентна плата" Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування рентною платою (реєстр.
№ 4850), поданий народним депутатом України Лопушанськиим А. Я., і відзначає.

Метою законопроекту визначено збільшення надходжень до місцевих бюджетів за рахунок надходжень рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами, залучення інвестицій для розробки нафтових і газових родовищ з важко видобувними та виснаженими запасами, що дасть змогу збільшити надходження до бюджету, створити нові робочі місця, покращити екологічну ситуацію, тощо.

Законопроектом пропонується визначити термін "базові обсяги" як обсяги видобутку нафти, газу і конденсату, які згідно з розрахунками, виконаними на момент затвердження родовища таким, що має важковидобувні та виснажені запаси, можуть бути досягнуті із використанням існуючих виробничих потужностей, техніки та технологій. На сьогодні згідно з Положенням про Державну комісію України по запасах корисних копалин, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10.11.2000 р. № 1689, головними завданнями зазначеної Комісії є встановлення кондицій на мінеральну сировину для обчислення запасів корисних копалин у надрах, прийняття рішень щодо кількості, якості та ступеня вивченості запасів розвіданих родовищ корисних копалин і стану підготовленості їх до промислового освоєння. Саме ця Комісія визначає належність родовищ нафти і газу до групи непромислових та виснажених.

Проте законопроектом базові обсяги видобутку нафти, газу і конденсату пропонується визначати в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України, за поданням Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Це не повною мірою узгоджується з вимогами статті 5 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади", згідно з якою Кабінетом Міністрів України забезпечується здійснення повноважень органів виконавчої влади і недопущення дублювання повноважень. Саме Кабінет Міністрів України відповідно до статті 6 зазначеного Закону визначає сфери формування і реалізації центральними органами виконавчої влади державної політики у відповідних сферах.

Відсутність фінансово-економічного обґрунтування, аналізу доцільності та наслідків від прийняття запропонованого законопроекту не дає можливості зробити висновок щодо кількісних показників стимулювання суб’єктів господарювання у разі прийняття запропонованого законопроекту, а також його впливу на стан навколишнього природного середовища.

Автором не надано обґрунтувань запропонованої зміни розміру ставки, а також фінансово-економічних розрахунків впливу запропонованих змін на показники бюджету. У зв‘язку з цим потребує додаткового обґрунтування також термін набрання чинності, визначений "Прикінцевими положеннями" законопроекту.

 

Зважаючи на викладене, Комітет      в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання законопроекту про внесення змін до розділу IX "Рентна плата" Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування рентною платою (реєстр. № 4850), поданого народним депутатом України Лопушанськиим А. Я.

2. Рішення направити до Комітету з питань податкової та митної політики.

 

 

Перший заступник Голови Комітету

А. Дирів

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку