Рішення Комітету від 12.07.2016 р. щодо проектів Законів про про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо використання деяких видів екологічного податку, реєстр. № 4837) та про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування надходжень від екологічного податку до спеціального фонду державного бюджету та використання екологічного податку, реєстр. № 4837-1)

Опубліковано 29 липня 2016, о 10:11

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

12 липня 2016 р.                             

 

Щодо законопроектів про внесення змін до Бюджетного
кодексу України (щодо використання деяких видів
екологічного податку, реєстр. № 4837) та про внесення
змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування
надходжень від екологічного податку до спеціального
фонду державного бюджету та використання
екологічного податку, реєстр. № 4837-1)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув законопроекти, а саме про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо використання деяких видів екологічного податку, реєстр. № 4837), поданий народними депутатами України Крульком І. І., Домбровським О. Г., Черненком О. М., Кіралем С. І., Войціцькою В. М., Кононенком І. В., Тригубенком С. М., Романовою А. А., Южаніною Н. П., Лук’янчуком Р. В., Кодолою О. М., Дирівим А. Б., Чижмарем Ю. В., Мірошніченком І. В., Унгуряном П. Я., а також про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування надходжень від екологічного податку до спеціального фонду державного бюджету та використання екологічного податку, реєстр. № 4837-1), поданий народним депутатом України Недавою О. А., і відзначає.

Законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо використання деяких видів екологічного податку, реєстр. № 4837) розроблено з метою цільового та ефективного використання коштів, які надійшли від екологічного податку, що справляється за виробництво й імпорт упаковки та товарів в упаковці і екологічного податку за розміщення відходів на компенсацію вартості утилізації побутових відходів у складі послуги з поводження з побутовими відходами, рекультивації полігонів та звалищ побутових відходів, для запровадження новітніх технологій поводження з побутовими відходами, максимального повторного їх залучення у господарський обіг як вторинних ресурсів та альтернативного джерела енергії, а також стимулювання екологічних інвестицій. При цьому планується створення механізму для забезпечення цільового та ефективного використання коштів, які надійшли від деяких видів екологічного податку, на компенсацію утилізації побутових відходів у складі послуги з поводження з побутовими відходами.

Слід зазначити, що зареєстрованим у Верховній Раді України законопроектом про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування розміщення відходів, реєстр. № 4836) пропонується розширити поняття "екологічний податок" словами "виробництво й імпорт упаковки та товарів в упаковці". Було б доцільно узгодити формулювання цього і запропонованого законопроектів.

У чинній редакцій Податкового кодексу України до екологічного податку віднесено "розміщення відходів". У запропонованій редакції законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо використання деяких видів екологічного податку, реєстр. № 4837) вживається новий термін "розміщення відходів в частині розміщення малонебезпечних побутових відходів". У чинному законодавстві поняття "малонебезпечні побутові відходи" відсутнє, а його введення запропонованим законопроектом не передбачається. Це може призвести до правової невизначеності під час застосування норм законопроекту у разі його прийняття.

Проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування надходжень від екологічного податку до спеціального фонду державного бюджету та використання екологічного податку) (реєстр. № 4837-1) розроблено з метою відновлення дії окремих норм бюджетного законодавства з метою забезпечення спрямування надходжень від екологічного податку до спеціального фонду державного бюджету, а також для використання коштів екологічного податку . Законопроектом передбачено, що екологічний податок, який справляється за виробництво й імпорт упаковки та товарів в упаковці спрямовуватиметься на послуги з утилізації побутових відходів як складової послуги з поводження з побутовими відходами та заходи з рекультивації полігонів, звалищ побутових відходів та будівництва нових полігонів шляхом надання трансфертів

Авторами обох законопроектів не надано фінансово-економічного обґрунтування запропонованих змін, в тому числі обґрунтування необхідності і достатності для запропонованих потреб коштів екологічного податку з урахуванням вимог пункту 4 Прикінцевих положень Податкового кодексу України у частині зарахування частини екологічного податку (з 2014 року – 50 відсотків) до спеціального фонду Державного бюджету України із спрямуванням таких коштів на фінансування виключно цільових проектів екологічної модернізації підприємств у межах сум сплаченого ними екологічного податку у порядку, що встановлюватиметься Кабінетом Міністрів України. Відповідно до вимог частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, у разі внесення законопроекту, проекту іншого акта, прийняття якого призведе до зміни показників бюджету (надходжень бюджету та/або витрат бюджету), до законопроекту має бути додане фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки). Наявність зазначеного обґрунтування є підставою для складення відповідних висновків щодо доцільності його прийняття.

Зважаючи на викладене, Комітет  в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань бюджету внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення суб'єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо використання деяких видів екологічного податку (реєстр. № 4837), та про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування надходжень від екологічного податку до спеціального фонду державного бюджету та використання екологічного податку (реєстр. № 4837-1).

2. Рішення направити до Комітету з питань бюджету.

 

Перший заступник

Голови Комітету

А. Дирів

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку