Рішення Комітету № 41/11 від 6 липня 2016 р. про проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування розміщення відходів) (реєстр. №4836)

Опубліковано 28 липня 2016, о 12:05

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

від "6" липня 2016 р.                                    № 41/11

 

Про законопроект про внесення змін
до Податкового кодексу України
(щодо оподаткування розміщення відходів)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування розміщення відходів), поданий народними депутатами України Южаніною Н. П., Домбровським О. Г., Войціцькою В. М., Крульком І. І., Черненком О. М., Кіральом С. І., Кононенком І. В., Тригубенком С. М., Романовою А. А., Лук'янчуком Р. В., Кодолою О. М., Дирівим А. Б.
Чижмарем Ю. В., Мірошніченком І. В., Унгуряном П. Я. (реєстр. № 4836), і відзначає.

Як зазначено у пояснювальній записці, проект Закону розроблено з метою створення в Україні галузі утилізації побутових відходів, запровадження новітніх технологій утилізації відходів, максимального повторного їх залучення у господарський оборот як вторинних ресурсів та альтернативного джерела енергії, а також стимулювання екологічних інвестицій.

Проектом пропонується розширити поняття "екологічний податок" словами "виробництво й імпорт упаковки та товарів в упаковці".

Також стаття 14 Кодексу доповнюється новими термінами, такими як "упаковка", "виробник упаковки", відходи упаковки" та інші, що ідентичні визначенням, наданим у проекті Закону України про відходи (реєстр. № 4838).

Законопроектом встановлюються об’єкти та база оподаткування, порядок обчислення податку, ставки податку, а також визначаються суб’єкти господарювання, які не є об’єктом оподаткування.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту запропоновані зміни до Податкового кодексу України створюють законодавчий механізм у сфері поводження з відходами, стимулюють інвестиції, розвиток і використання нових технологій у цій сфері, створюють умови для максимального повторного залучення відходів у господарський оборот як вторинних ресурсів та альтернативного джерела енергії, забезпечують розвиток галузі утилізації відходів загалом, а також сприяють покращенню екологічної ситуації в країні, створенню нових робочих місць.

Слід звернути увагу на невідповідність назви законопроекту "щодо оподаткування розміщення побутових відходів" з його текстом – оподаткування виробництва й імпорту упаковки та товарів в упаковці.

 

Зважаючи на викладене, Комітет      в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування розміщення відходів), поданого народними депутатами України Южаніною Н. П., Домбровським О. Г., Войціцькою В. М., Крульком І. І., Черненком О. М., Кіральом С. І.,
Кононенком І. В., Тригубенком С. М., Романовою А. А., Лук'янчуком Р. В., Кодолою О. М., Дирівим А. Б. Чижмарем Ю. В., Мірошніченком І. В., Унгуряном П. Я. (реєстр. № 4836).

2. Рішення направити до Комітету з питань податкової та митної політики.

 

 

Перший заступник Голови Комітету

А. Дирів

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку