Рішення Комітету № 49/8 від 07 грудня 2016 року щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поводження з небезпечними відходами(реєстр. № 5354 від 03.11.2016 р.)

Опубліковано 03 лютого 2017, о 12:04

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

7 грудня  2016 р.                                49/8

 

Про проект закону України про внесення змін

до деяких законів

щодо поводження з небезпечними відходами

 

            Розглянувши проект закону України про внесення змін до деяких законів щодо поводження з небезпечними відходами, поданий народними депутатами України Рибаком І.П., Артеменком А.В., Дирівим А.Б., Івченком В.Є., Валентировим С.В., Сажком С.М., Дзюбликом П.В., Тригубенком С.М., Недавою О.А., Москаленком Я.М. (реєстр. № 5354 від 03.11.2016 р.), Комітет відмічає.

            Метою законопроекту є створення послідовного, адаптованого до вимог європейського та національного законодавства  механізму поводження з небезпечними відходами: від отримання ліцензії до здійснення господарської діяльності поводження з небезпечними відходами.

            Проектом усуваються нормативні колізії, що виникли із прийняттям Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності", з одного боку, та нормами спеціального законодавства про відходи, з іншого.

            На думку авторів законопроекту, у разі його прийняття можна буде забезпечити попередження правопорушень у сфері поводження з небезпечними відходами, створити умови для запровадження належного системи управління небезпечними відходами.

            Проект закону підтримується Міністерством екології та природних ресурсів України.

            Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, його прийняття не передбачає додаткових матеріальних витрат з державного бюджету.

            Головне науково-експертне управління пропонує за результатами розгляду у першому читанні повернути його на доопрацювання із урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.            

При розгляді законопроекту члени Комітету висловили думку, що діюче нормативно-правове поле не містить положень щодо превентивних заходів, які би забезпечували належне поводження з небезпечними відходами на етапі доліцензійної перевірки. Мета законопроекту і змін до статті 34 Закону України "Про відходи" – це встановити вимоги до ліцензіатів саме в галузевому Законі України "Про відходи" у той час, як Закон України "Про ліцензування видів господарської діяльності" надає тільки загальний перелік необхідних вимог, не враховуючи специфіку діяльності поводження з небезпечними відходами.

            Члени Комітету вважають, що підтвердження наявності матеріально-технічної бази – це необхідний механізм, ураховуючи, що згідно діючих ліцензійних умов, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №446, відсутня норма, яка би зобов’язувала суб’єкта господарювання підтверджувати наявність у нього на праві власності або іншій законній підставі матеріально-технічної бази на поводження з небезпечними відходами. Запропонована нова стаття 342 до Закону України "Про відходи" встановлює критерії і вимоги до ліцензіатів.

Ураховуючи масштабність проблеми небезпечних відходів в Україні, значний негативний вплив на довкілля та здоров’я людей, який виникає при недотриманні законодавства щодо поводження з небезпечними відходами

 

            Комітет вирішив:

 

            1. Рекомендувати Верховній Раді України проект закону України внесення змін до деяких законів щодо поводження з небезпечними відходами прийняти за основу.

 

            2. Визначити співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата Тригубенка С.М.

 

 

Перший заступник

          Голови Комітету                                                          А.Дирів

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку